ЕК замрази плащанията за България по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Европейската комисия замрази плащанията за България по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщиха от МОН. Причината са констатирани проблеми в контрола на програмата и проведените конкурси. От Брюксел са уведомили МОН за спирането на плащанията с нарочно писмо. В него, като пример за проблеми, е посочено структурирането на управляващия орган на Програмата и на този, който изпълнява проектите. И двата органа се намират в самото министерство.

Именно служебният министър на образованието Николай Денков се занимаваше с оперативната програма за наука, каквато има за първи път през този програмен период 2014 - 2020 - а година. В предходния нямаше евросредстава за наука. След встъпването в длъжност на Меглена Кунева като министър на образованието, Денков подаде оставка. 

Сега в обръщение, публикувано на сайта на МОН, служебният министър отправя остри критики към предишното ръководство на ведомството и твърди, че не е изненадан от констатациите и критичния тон в писмото от Брюксел. Денков хвърля вината за спирането на средствата изцяло върху начина, по който е управлявана програмата през последната година, тоест в периода, в който той не е бил заместник - министър. 

Заради замразените плащания Денков иска и оставки - тази на Цветана Герджикова, която е ръководител на управляващия орган на оперативната програма.

Информация: tvevropa.com

Назад

Top