Ще прекратят концесията на летище София

Министърът на транспорта Христо Алексиев предлага Министерски съвет да вземе решение за спиране на концесията на летище София. Това обяви самият той на нарочна пресконференция днес.
Министърът е стигнал до решението на базата на експертен анализ, според който в ситуацията на концесия при обявенитe в момента условия държавният интерес не е защитен.

Той смята, че не е правилно при тези условия да бъде проведена концесията. Защото плащането на първоначалните 550 млн. лв. инвестиция от бъдещия оператор ще доведе до годишно увеличение на летищните такси с 20-25 милиона лева, а това означава отлив на трафик през летището. Според Алексиев така не е защитен нито интересът на пътниците, нито на държавата като собственик.

Друга важна причина за взетото решение е намерението парите да се инвестират в реално фалиралото БДЖ. "Ние ще субсидираме един вид транспорт за сметка на друг – натоварваме един тип ползватели за сметка на ползвателите на друг транспорт. Това означава да се решава един проблем в сектор "Железници" и да се създава друг проблем в сектор "Авиация", коментира служебният министър.

Във връзка с информацията, че има намеса на турска фирма с интерес към концесията, Христо Алексиев отговори, че не е важно коя фирма ще спечели, важно е да се защити държавният интерес. 

По отношение на сигурността на този стратегически обект сегашният анализ посочил, че стратегическата инфраструктура е важна, международната обстановка е сложна и трябва да се постави акцент и върху фактора сигурност.

Информация: СЕГА

Назад

Top