САЩ въведе нови санкции срещу осем руски компании,

Министерството на външните работи на Руската федерация изрази разочарование от решението на американските власти да въведат санкции срещу осем руски компании, предава ТАСС. Изявлението на говорителя на министерството Мария Захарова е публикувано на страницата на ведомството в социална мрежа.

„Решението на администрацията на САЩ за въвеждането на ограничителни мерки по отношение на редица руски организации…предизвиква недоумение и разочарование“, пише в изявлението.
От руското външнополитическо ведомство смятат, че тази стъпка „не съответства на звучащите от Вашингтон заявления за приоритета на борбата с тероризма, в това число свилият гнездо на сирийска територия“.

В изявлението Захарова изказва предположението, че американските власти „се повеждат по тези, които са превърнали в свое основно занимание последователното разрушаване на руско-американското сътрудничество“.

„Тези дейци отдавна търсят врагове там, където реално не съществуват. Подобен подход явно не е в интерес на сигурността на САЩ“, са казва още в изявлението.
По-рано руските медии съобщиха, че САЩ, позовавайки се на т. нар. „Закон за неразпространението на Иран, Северна Корея и Сирия“ (Iran, North Korea, and Syria Nonproliferation Act), са въвели санкции срещу осем руски компании, включително влизащите в „Ростех“ АД (държавна корпорация, обединяваща разработчици и производители на високотехнологична индустрия в областта на сигурността – б. пр.) „Рособоронекспорт“, НПО „Базалт“, 150-ти авиоремонтен завод и др.

Информация на Фокус

Назад

Top