АБВ настоява за възстановяването на Националната ветеринарномедицинска служба, Държавен фонд „Зоопрофилактика“ и изграждането на още екарисажи с диагностични станции в България

АБВ настоява за възстановяването на Националната ветеринарномедицинска служба. Само така ще можем се справим със заболяванията, които заплашват нашите едри и дребни животновъди. Това завиха след среща със жителите на село Тутраканци председателят на АБВ  Румен Петков и председателят  на Областния съвет на АБВ във Варна доц. Георги Кючуков. Хората от селото, което се намира в община Провадия, и в което бяха регистрирани 2 положителни проби от африканска  чума по прасетата, изразиха пред тях своите притеснения. По думите им, никой не е получил протокол за евтаназиране, в който поне да бъде упоменат броя на унищожените животни. Освен това според тях, решението за мярката не е взето от Централната епизоотична комисия, както е по закон,  а е извършено с решение на БАБХ, като "комисията" издала протокола е подписана само от един човек – доц. д-р Евдокия Иванова.

Стопаните са изказали и притесненията си, че труповете на умъртвените животни са извозвани неправилно, като фургона обикалял с телата им в цялото село и е ръсел навсякъде биологични отпадъци, с което може да е допринесъл допълнително за разпространяването  на заболяването в населеното място, както и в околните села. 

Във връзка с този сигнал представителите на  АБВ поеха ангажимент да поискат среща с министъра на земеделието. По време на нея те ще настояват за възстановяване на Националната  ветеринарномедицинска служба, Участъковите ветеринарни служби, както и да се възстанови Държавен фонд „ Зоопрофилактика“.  Ще бъде поискано и създаването на единен ветеринарен съюз в България, който да се  грижи за животните. Мярката цели да бъде избегната настоящата ситуация, в която два такива съюза враждуват по между си и не могат да изпълнят профилактичните програми.

Румен Петков бе категоричен още и, че партията ще предложи БАБХ да бъде преобразувана в  Българска агенция за защита на животните и безопасност на храните, за да може да се грижи и за двата сектора. От АБВ предлагат и държавата да възстанови поне 4 екарисажа с диагностични станции. Два  в Северна и два в Южна България. Политическата сила настоява  да се създаде и специализирана кланица за животни с клинични признаци.

 

 

Назад

Top