АБВ сезира редица държавни институции за серия нарушения, извършени в Брезово, Търговище и Девня

АБВ сезира редица държавни институции за серия от нарушения, извършени в Брезово, Търговище и Девня. Това обяви по време на пресконференция председателят на партията Румен Петков.  „Имаме едно вандалско нарушение на закона от ОИК в Брезово. Това е решение номер 205 от 13 юли 2018 г., с което решение те не прекратяват мандата на кмет, който е с влязла в сила осъдителна присъда – една година ефективно лишаване от свобода. Това е брутално нарушение на закона. Законът предвижда след такава мярка от страна на правораздавателната система кметът да бъде отстранен от длъжност. Това решение показва правен нихилизъм и липса на институционална отговорност. Ние казваме на нашите съграждани, че не може да има борба срещу корупцията и престъпността, че решенията на съда нямат стойност“, заяви той. По думите му от АБВ ще настояват ЦИК да прецени дали състава на въпросната ОИК има моралното право и политическата отговорност да изпълнява функциите си.

Председателят на Алтернатива за българско възраждане заяви още, че партията е подала и сигнал в Окръжна прокуратура, град Търговище срещу председателя на общинските съветници на ПП ГЕРБ в града. „В последните десетина години той е закупил и препродал 20 имота на социално-слаби хора. Закупил ги е по определен ред, препродал ги е, а същевременно е на висша държавна служба. Той е ръководител на звено в МТСП за две общини на територията на Търговищка област - Попово и Опака. По тази причина той разполага с достъп до определена информация. Също така живее на съпружески начала със служителка на съдебната система, която също има достъп до такъв тип информация“, каза Петков. Той бе категоричен, че от партията ще се обърнат и към Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, към Комисията за конфликт на интереси и към НАП. „Настояваме министърът на труда и социалната политика да го отстрани от длъжност, за да не възпрепятства хода на разследването“, допълни още той.

В заключение Румен Петков алармира и за нередности, свързани с управлението на община Девня. „Преди една година кметът на общината внася докладна в Общинския съвет, взима се решение от общинските съветници, с което, по анализа на нашите експерти на място, близо 4000 дка земя се подаряват на конкретна фирма. Тази фирма има ангажимента да реализира инвестиции за над 100 млн. евро. Фирмата е регистрирана с 2 лв. уставен капитал. Най-малкото, тук изниква въпроса как фирма, регистрирана с 2 лева, ще обезпечи 100 милиона евро инвестиция. Във фирмата ключово участие има съпругата на кмета на община Девня. В момента фирмата се ръководи от тъста на кмета, тъщата на кмета и съпругата на кмета. Онзи ден е внесено решение за ликвидиране на фирмата, но това не отменя решението, което е взето преди това и не отменя факта на конфликт на интереси“, каза още Петков. Срещу случващото се има и гражданска подписка.

Назад

Top