АЕЦ „Белене“ е икономически изгодна за България и трябва да бъде построена. Мораториумът върху изграждането й трябва да отпадне, за да се появят инвеститори

Ядрената централа в Белене трябва да бъде построена. Тя гарантира  икономически напредък за България. Мораториумът върху изграждането й трябва да отпадне, за да се появят и инвеститори. Около това становище се обединиха участниците в експертен дискусионен форум на тема „АЕЦ “Белене“  –  ключ към сигурността и развитието на България“.

Пред участниците във форума председателят на АБВ Константин Проданов заяви, че е време на развитието на този енергиен отрасъл да се погледне трезво, без заклинания, без политизиране и идеология, а на базата на многостранен анализ, направен от професионалисти. „Дали проектът е икономически изгоден е интересен въпрос, особено като се има предвид, че в момента няма ядрена централа в света, която да е на загуба. На въпроса за икономическата ефективност на проекта има и друг отговор. Към момента на мен ми е известно поне за 3 инвеститорски консорциума, които са заявили интерес към участие в изграждането на централата. Друг извод от доклада на БАН е, че проектът трябва да се реализира със стратегическо държавно участие, защото става дума за гигантски естествен монопол, а и е въпрос на национална сигурност.  На този фон можем да се запитаме и на колко места в света има изцяло частни атомни централи. Аз поне не знам за такива“.

„В същото време на противниците на изграждането на централата можем да зададем въпроса: Можем ли с лека ръка да си позволим да захвърлим инвестираното досега (над 3.5 млрд. лева) и свършената работа - изградената площадка, разрешението от ЕК? Един от изводите в доклада на БАН е, че най-лошият вариант е да не се прави нищо“, посочи той.

По думите му отказът от АЕЦ „Белене“ гарантира на страната бъдеща енергийна зависимост и поредното икономическо изоставане спрямо другите държави от региона. „Бих се съгласил с противниците на развитието на ядрената енергетика, че АЕЦ „Белене“ не ни е необходима, ако обаче приемем, че продължаваме с досегашния социално-икономически модел на развитие, който е базиран на идеята “последният да изгаси лампата”. Ако обаче искаме страната ни да я има и през 22-ри век не просто като географско понятие, смятам, че развитието на ядрената енергетика е императив и то трябва да започне днес и сега“.

Отношение по темата взеха редица експерти в областта на ядрената енергетика. Според Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Сдружение Български атомен форум, ползите за България от изграждането на централата са неоспорими и касаят редица важни за държавата сектори. „АЕЦ „Белене“ е икономически обект, който в следващите, най-малко, 60 години ще допринася за развитието на страната. „Строителството му ще раздвижи икономиката ни. Само на площадката през период от около 5 години ще работят около 10 000 човека. Да не говорим за хората, които ще осигуряват храна, облекло и др. и с тях заетите около проекта ще се увеличат в пъти над цифрата 10 000. Белене е нещо, което ни трябва при всички обстоятелства. Давам пример с миналата година, когато природата ни изненада. От почти 11 000 мегавата заедно с резерва успяхме да мобилизираме около 8 000. Наложи се да спрем износа на електроенергия. Т.е. ясно е, че ние трябва да строим заместващи мощности. Трябва да го започнем час по-скоро, защото всяко закъснение буквално бърка в джоба на българина. По отношение на икономическата изгода от централата и продажбата на електроенергия ще ви дам един пример. В момента, в който проекта „Белене“ беше спрян, говоря за 2012 година, имаше предложения за 1500 мегавата дългосрочни договори за износ на тази енергия тогава, към външни консуматори. Т.е. към онзи момент ¾ от бъдещото производство на електроенергия от централата беше продадено на хартия. А да не говорим и за вътрешното потребление. Ако се случи тази прогноза, за която усилено се говори в момента и всички термични централи бъдат спрени, това автоматически значи, че това изисква заместващи мощности. „Марица-Изток“ има производство около 4 000 мегавата, ако ги спрат с какво ще ги заместим? С внос? Да, сигурно ще ни предложат от Турция, от Румъния, но тук проблемът е колко ще бъде цената. В Западна Европа в момента цената е между 20 и 25 евроцента на киловатчас, а ние тук плащаме по седем-осем. На този фон питам, не трябва ли държавата да мисли за комфортния живот на хората у нас?“

Проф. д-р Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена също определи изграждането на АЕЦ „Белене“ като наложително. Една от причините бе посочена отново - бъдещото затваряне на въглищните централи заради новите международни изисквания. „Шансовете тук да получим отстъпка от страна на ЕК са безнадеждни. Но да разгледаме и бъдещето пред АЕЦ „Козлодуй“. Оценките показват, че тя може да работи още 30 години, лицензиите му обаче, за сега, са само за още 10. Кога ще бъдат издадени нови за следващ период и при какви условия за сигурност и прочие изобщо не може да се каже. На този фон АЕЦ „Белене“ е централа от следващо поколение.

Защо „Белене“ е икономически изгодна има много отговори. Едни са свързани с пресмятането на цената на тока, който тя ще произвежда и при какви условия ще се изплаща кредита за нейното изграждане. Аз лично смятам, че с изграждането на централата в България ще се развие мощна икономическа активност. На площадката, както вече се спомена, ще се разкрият над 10 000 работни места, ще има изключителна активност в региона, в това число и селскостопанска. Ще има изключително активизиране на дейността на фирмите, ангажирани с производство на продукция, свързана с високите технологии. В България ще се даде мощен тласък на развитието на инженерните специалности. Може да се посочват още много и много примери. Моята препоръка е правителството най-накрая да вземе политическото решение, че ще задвижи този проект и да го отблокира. Инвестиционното решение ще се вземе по-късно. Тогава вече може да се говори за пари - когато дойде инвеститор или държавата каже, че ще бъде инвеститор. Ние, образно казано, сме сложили каруцата пред коня. Започваме да говорим за инвестиции, за пари, а проектът е затворен от парламента. Всички ни гледат и ни се смеят. Питат ни за какво говорим, казват ни, че този проект е затворен, че той на практика не съществува“.

Според анализа, представен от енергийния експерт проф. Атанас Тасев проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде икономически изгоден дори и при най-тежките за момента прогнози за неговата реализация. „Прочел съм доста материали от колеги, използвал съм и доста от анализите на БАН, както и от Центъра за изследване на демокрацията, които са доста критични, но съм използвал и техните данни, за да покажа жизнеността на проекта дори и при най-тежките условия. Аз съзнателно съм завишил бюджета, за да достигна до около 10 милиарда, за които се говори. Лихвите по време на строителството не се плащат, те се капитализират, и ето, в тежкия вариант, те са около 1 милиард и 167 милиона, които се добавят след началото на функционирането на централата върху дълга и тогава започват да се обслужват. В новия бюджет, в сравнение с по-старите версии, предложени от руснаците, разликата е с двеста и няколко процента и отново се вижда, че дори и при тези по-тежки условия проектът е жизнен“, посочи той. Според проф. Тасев при напълно постижимата цена на електроенергията от „Белене“ от 50 и нагоре евро за мегаватчас, проектът ще бъде икономически изгоден за България.

Отношение взе и акад. Стефан Воденичаров от Българската академия на науките. Според него съоръжението в Белене отговаря на най-съвременните изисквания, а фактът, че редица държави в цял свят се насочват към строеж на ядрени централи, категорично показва, че това е най-изгодния и ефективен метод за производство на електроенергия към момента. „Всички тези, които говорят срещу ядрената енергетика, че не е най-полезната, ще кажа, че хората по света масово са преценили обратното и работят по това направление. Това означава, че ние разумно трябва да обсъдим тези въпроси в България. Без емоции. Тук сме се събрали хора, които знаем, че политиката не трябва да се бърка в икономиката. В момента в света работят 440 ядрени реактора, а в Чехия в началото на тази година започва дискусия за строежа на нова ядрена мощност. В Румъния напредват разговорите за разширяване на ядрените мощности. В Словакия завършва строителството на два реактора. Във Великобритания се планират 11 нови реактора“.

„Предимствата накратко. Дълъг срок на експлоатация от поне 60 години. Осигурено бързо и ефективно прекратяване на верижната реакция чрез две отделни системи за контрол. Дублиране на всички функции на безопасност чрез комбиниране на активни и пасивни системи. Предвидено е и специално устройство, което да задържа разтопената активна зона на реактора в случай на тежки аварии. Ядреното гориво се използва по-ефективно в сравнение с реакторите второ поколение. Това позволява с до 25 процента по-малко гориво да се произведе до 20 процента повече електроенергия. Общият план за строеж на централата предвижда транспортиране на отработеното гориво в страната производител за преработване. Това е и отговорът на въпроса на много хора какво ще правим с отработеното гориво. За централата са проведени и множество обществени обсъждания с високо одобрение. И още нещо важно. За една централа, която още не е построена вече са проведени стрес тестовете. Те показаха, че природни и климатични въздействия като урагани, наводнения и други не могат да доведат до преодоляване на основните функции за безопасност. Удар на голям самолет не може да повлияе на основните функции за безопасност“, посочи академикът. Той бе категоричен, че конструкцията на съоръжението е съобразена с всички изисквания и за сеизмична безопасност.

Според основателя на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, на фона на експертните оценки, пред България стои една-единствена алтернатива. Т.нар. мораториум върху „Белене“ трябва да бъде свален, за да може за централата реално да се търси инвеститор. Той подчерта, че отношението към АЕЦ „Белене“ не е критерий за стратегическата ориентация на България, както се спекулира и посочи, че страната ни е избрала своя европейски път на развитие. „Спирането на „Белене“ е резултат от външнополитически натиск. В проекта имаше силно руско участие. Конфигурацията сега може да има друго съотношение, да има други играчи. Дали ще са китайски, американски или каквито успеем да осигурим и да ги спечелим за каузата, не бих могъл да кажа, не е моя работа. Но отново ще кажа, че АЕЦ „Белене“ е български национален проект. Дали ще строим нова ядрена мощност трябва да е суверенно решение. Нека да ни дават идеи, съвети. Ние, естествено, ще спазваме европейските и международни изисквания, но изборът трябва да си е български.

Имам няколко въпроса около „Белене“, които са политически, но които трябва да получат своя непартизиран отговор. Около големите проекти трябва да се създава атмосфера на висока обществена подкрепа и на политически консенсус. Виждайки обаче отсъстващите от дебата, не просто от този форум, а от търсенето на решения, аз смятам, че е време да кажем ясно и категорично, че когато съгласието отсъства, тогава трябва да има воля и характер, трябва да има лидерство за вземането на едно или друго управленско решение.

Чух, че някои парламентаристи ще предложат да се направи дискусия за „Белене“ и в Народното събрание. Много моля! Дискусии нека да има, но за парламента, първата и най-важна работа, която трябва да се свърши, е да се внесе предложение, възможно най-широко подкрепено, за отпадането на така наречения „мораториум“ или иначе казано на решението на Народното събрание за прекратяването на проекта „Белене“. Всичко друго е имитация и залъгване на избирателите, независимо дали са от ляво или от дясно. Трябва да има ново решение на Народното събрание, с което да се развържат ръцете на изпълнителната власт, да се даде „зелена улица“ на този проект. Това би било и най-силния знак към потенциалните инвеститори“, посочи Първанов. Той отправи апел и към президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност на тема „Големите енергийни проекти на България“.

 

 

Назад

Top