Антон Коджабашев, АБВ: Трябва да се дадат пожизнени пенсии и на световните и европейските медалисти на България, а не само на олимпийските, за да има справедливост

Президентът на Българската федерация по вдигане на тежести, трикратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести и областен председател на АБВ Антон Коджабашев в интервю за Агенция „Фокус“.

Фокус: Г-н Коджабашев, предстои в парламента да бъде обсъдено предложението за изменение и допълнение на Законопроекта за физическото възпитание и спорта. Нека първо да обясним какви са предлаганите промени.

Антон Коджабашев: Предлаганите промени в този нов законопроект са да се дадат пожизнени пенсии на световните и европейските медалисти на България в миналото – така, както такава получават олимпийските. Става въпрос за спортистите, които са прекратили спортната си кариера. Това е една много сериозна крачка към справедливостта, тъй като досега всички олимпийски медалисти получават, а световните и европейските – не. А това е несправедливо, тъй като всеки един от световните шампиони се е състезавал с абсолютно същите, както на олимпийските игри. Така че би трябвало и е на път да се реши този въпрос.

Фокус: На какъв принцип ще се определят индивидуалните месечни премии, които трябва да бъдат отпуснати от държавата? Каква сума ще получава един световен шампион със златен медал, например?

Антон Коджабашев: Не знам точната схема. Но тъй като и аз съм три пъти световен шампион, както и още колеги, с които досега не сме получавали нищо, се говори, че ще получаваме в порядъка на 1000 – 1200 лв. месечна премия. Има хора, които от спорта са получили буквално трохи, а са дали страшно много на България, развявали са българския трибагреник и са накарали българинът да бъде горд и щастлив със своите спортисти. В момента част от тези хора живеят в немилост, в трагично състояние, нямат пари за хапчета, за храна и т. н. Доста хора от бившите величия в спорта, които не получават нищо – никакви премии, буквално умряха от студ и глад – аз знам такива примери.

Фокус: Колко са българските спортисти, които биха получавали такава пожизнена пенсия?

Антон Коджабашев: Казват, че сме около 1500 души, но това е заедно с техните треньори. Според разчетите на хората, които работихме по това предложение, около 18 – 20 млн. лв. на година ще излизат пожизнените премии. Смятам, че България, която е една спортна държава от близкото минало, съвсем спокойно би могла да отдели тези средства за своите спортисти, които са я прославили.

Фокус: Темата за пожизнени пенсии за медалистите от световни и европейски първенства е поставяна пред няколко правителства, но искането не е било одобрявано с мотиви, че няма финансова обосновка. Какво очаквате да се случи след предстоящите дебати?

Антон Коджабашев: Наистина при доста правителства е засягана тази тема. И аз като областен представител на политическа партия АБВ не веднъж съм я поставял и съм срещал винаги много сериозно разбиране от страна на ръководството. И на наши събирания – защото спортистите много често се събираме, за да обсъждаме този проблем, сме дебатирали, че другите партии и особено парламентарно представените би трябвало да мислят точно като ръководството на АБВ – че действително трябва да се направят изменения, за да могат хората справедливо да получават това, от което имат нужда. А това, че средства няма в държавата за тези хора, за тези герои, мога да кажа категорично, че не е така. Тези хора не получават абсолютно никакви други привилегии – дори и не се пенсионират на по-ранна възраст, за разлика от полицаи, балерини, миньори, подводничари и т.н. Това са все хора, които се пенсионираха в близкото минало от 42 до 45 години. Има хора при нас, които са на по 65 години и са абсолютно физически и психически развалини, които не получават абсолютно нищо.

Фокус: Имате ли наблюдения каква е ситуацията с пожизнените пенсии за спортисти в другите държави?

Антон Коджабашев: Комуникираме си с колегите от другите страни и абсолютно навсякъде държавите се грижат за своите спортни герои абсолютно подобаващо. Мога да заявя абсолютно категорично, че няма нито един спортист в света, който да е бил световен шампион и в момента да е в немилост. Мога да дам редица примери, че там, където човек си е свършил работата като спортист на младини, на стари години живее един сносен живот – не му е студено, не е гладен и има пари за хапчета.

Фокус: Какво е състоянието на българския спорт в момента и как според Вас тези промени ще се отразят на неговото бъдеще?

Антон Коджабашев: Не съм много горд със сегашните успехи на българския спорт. Виждаме, че той в момента не е в това състояние, което на нас ни се иска като бивши спортисти. Аз самият, например, като ръководител на спорта вдигане на тежести, преди бях горд, тъй като се връщахме винаги с медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри. Вярно, имали сме имали и допинг скандали тогава. А в момента имаме допинг скандали, но няма успехи. В другите спортове положението е подобно – ако някъде се закачи бронзов или сребърен медал от световно първенство, ние сме изключително щастливи. А като се обърнем назад, виждаме, че сме имали случаи, при които в годината сме били четвърта спортна сила в света. Така че се надяваме точно чрез пожизнените премии да признаят нашите минали успехи и да потвърдят това, което казвам. И нека всички да се поучат от партия АБВ, която застана много стабилно и здраво зад искането на нашите бивши величия в спорта, за да може справедливостта да възтържествува.

Цветилена СИМЕОНОВА

Назад

Top