ЧЕСТИТ 24 МАЙ - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ, НАЙ-ЕМОЦИОНАЛНИЯТ И СВЕТЪЛ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!

Делото на светите братя Кирил и Методий има не само национален характер, но и важно общославянско, хуманистично и демократично значение. Нашата писменост е във фундамента на европейската цивилизация и превръща страната ни в духовен мост между Изтока и Запада. Не случайно, повече от хилядолетие след създаването си,  кирилицата стана третата официална писменост на един от световните символи за единението между нациите - Европейския съюз.

Да си спомним за хората, които продължават важната и отговорна мисия на солунските братя – нашите даскали, учителите. Да изразим преклонението си пред труда им, да им благодарим отново и да не забравяме, че заслужават много повече уважение и подкрепа от цялото ни общество.

Да изразим признателност и към дейците на науката и културата – хората, които формират позитивния, многоликия, разнообразен и богат образ на България в Европа и по света.

Да отдадем дължимото и към дейността на българските читалища и библиотеки, не само заради важната им роля на културни и просветни средища и храмове на българската духовност, но и заради това, че винаги са били източник на родолюбие и национална гордост.

24 май е един от най-българските празници – денят на заслужено национално самочувствие, денят на българския дух, денят на нашата различност.

Затова нека си пожелаем всички силни думи, които ще бъдат изречени днес да не остават само красиви обещания, а да се превърнат в дела и да се реализират в управлението на страната.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

 

ПП АБВ

Назад

Top