ЧЕСТИТ ДЕН НА ПОБЕДАТА! ЧЕСТИТ ДЕН НА ЕВРОПА!

9 май 1945 година бележи победата над нацистка Германия във Втората световна война. В нея участват над 60 държави, загиват около 57 милиона души, повече от които в разцвета на жизнените си сили. Войната разорява икономиката и връща обществено-икономическото развитие десетилетия назад. 


Днес, 72 години по-късно, изразяваме признателност към държавите от Антихитлеристката коалиция и преди всичко към Съветския съюз, Великобритания и САЩ, към десетките други държави и народи, допринесли за освобождаването на Европа и света от хитлерофашизма, като прекланяме глави и отдаваме почит към воините, дали живота си за победата, както и към всички жертви на войната. Този ден недвусмислено потвърждава извода, че войната не е средство за решаване на международни и вътрешно-политически противоречия.

България дава своя достоен принос в разгрома на фашизма. В пантеона на българската бойна слава винаги ще блести героизмът на нашите воини при Ниш и Страцин, Куманово и Стражин, при Драва и при Мур. На Парада на победата отекват стъпките и на представителите на Българската армия, начело с командващия генерал Владимир Стойчев. Вечно ще дължим почит и признателност към българските войници, подофицери и офицери, намерили смъртта в заключителната фаза на Втората световна война по бойните полета в Югославия, Унгария и Австрия.

Точно пет години по-късно, на 9 май 1950 г. в Париж, Робер Шуман заявява в историческата си декларация: „Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един-единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност“. Впоследствие, тази дата е обявена за  Ден на Европа.

Никак не е случайно, че на 9 май отбелязваме и Деня на победата, и Деня на Европа. Двете събития са неразривно свързани. Победата над фашизма е основата, върху която се развива европейското обединение. 9 май е ден на мира – необходимото условие, за да се състои обединението на Европа.

Най-важното послание на този ден е, че можем успешно да се изправим пред новите предизвикателства, ако обединим усилия за предотвратяване на военните конфликти и решаваме възникналите спорове изключително с мирни средства за изграждане на устойчива среда на сигурност и сътрудничество.

Като осъжда всякакви прояви на шовинизъм, ксенофобия, екстремизъм и насилие, опитите за прокарване на нови разделителни линии в Европа и света, ПП АБВ потвърждава подкрепата си на усилията за постигане на  единство, мир и просперитет в Европа, за нейното по-нататъшно изграждане като общност на демокрация, взаимно уважение и споделена отговорност, на справедливост, свобода и сигурност за всички нейни граждани.


Честит празник!

 

 

                                                                                   Константин Проданов

председател на ПП АБВ

Назад

Top