ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

На днешния ден, преди 140 години, България се връща на политическата карта на Европа след петвековен гнет!

Празнично чувство на гордост и признателност изпълва всяко родолюбиво българско сърце, защото 3 март е празникът, олицетворяващ по възможно най-яркия начин силата и решимостта на нашия народ да воюва за свободата си, завършекът на един кървав, мъченически и стръмен път на неумолима борба за роден език и училище, църковна независимост, Възраждане, Освобождение. Затова, поколение след поколение, отдаваме своята благодарност и почит към всички знайни и незнайни българи - монаси и свещеници, учители, занаятчии и търговци, селяни и граждани, които подготвиха и извоюваха утвърждаването на България като независима и суверенна държава.

Скланяме глави и пред героизма на хилядите загинали руски войни, пред подвига на руския народ, защото въпреки повратностите на времето, в което живеем, скрепеното с кръв и саможертва братство остава завинаги. Защото народ, който няма памет, е обречен да няма и бъдеще!

Днес е ден на признателност и към саможертвата на представители на други нации, оставили родина и семейство, за да воюват за българската свобода – украинци, белоруси, румънци, финландци.

Дълбок поклон пред светлата памет на героите!

 

 

Назад

Top