Честит празник на Съединението !

Паметен и свещен е днешният ден – празникът на Съединението на разпиления български народ в едни граници и в едно Отечество, тържество на свободния и независим български дух!

Пътят за независимото държавно съществуване на България е разчистен.
Нашите предци от двете страни на Балкана доказват, че могат да разчитат на собствените си сили и когато са единни и на страната на правдата, няма невъзможни неща. Извършват смел държавно-политически акт, сътворен от отдадеността на националната кауза, смелостта, достойнството и честта, акт, който няма аналог в балканската и европейска история. Едно изцяло българско дело - пример за себеотрицание в цялата ни летопис - без политическо разделение, без партийни боричкания и пристрастия, без лични сметки и без дребен човешки егоизъм – в името на една кауза – Отечеството! Постигат невиждано до този момент единение на дух и воля, независимо от социална принадлежност, етнос или религия. Съзидателните сили на целия народ, заедно с правителството и княза, възраждат България и броени дни по-късно я заявяват като независима пред целия свят, демонстрирайки политическа, дипломатическа и военна зрялост.

Нека отдадем почит и признателност и на всички, останали безименни, но извършили заедно един велик подвиг. Да си спомним храбростта и себеотрицанието на българския войник, доблестно защитил Отечеството при Сливница, Брезник и Драгоман. Да помним и тачим хората, вложили ум, воля и жертвоготовност в осъществяването и защитата на съединистката кауза.

Днес често допускаме да ни ръководи не заветът на Съединението, а духът на разединението. „Съединението прави силата” не е просто лозунг на входа на парламента, случайно останал от минали векове, а смисълът на българската държавност. Ако продължаваме да се делим на наши и ваши, на добри и лоши, на победители и победени, едва ли бихме стигнали далеч…Нека духът на единството ни води и никога да не оставя българския народ и държава!

 

Честит празник на Съединението!

Назад

Top