ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПП АБВ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС ЗАЧЕСТИЛИТЕ ПОСЕГАТЕЛСТВА СРЕЩУ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРИ

ПП АБВ е силно обезпокоена от зачестилите напоследък прояви на неуважително и грубо отношение към българите в Украйна, намерило израз в оскверняването на паметника на българските опълченци в Болград и кулминация - с нападението и публичното унижение на Василий Кащи, общински съветник в Белгород-Днестровски и заместник-председател на Асоциацията на българите в Украйна, от активисти на Народния фронт, една от управляващите партии в страната. Недоумение предизвиква, във връзка с това, мълчанието и бездействието на официалните украински власти, от които се очаква не само извинение за случилото се пред българската общност, но и провеждане на бързо разследване и наказване на виновниците.
ПП АБВ напълно подкрепя мирния протест на българите в Украйна и се солидаризира с техните справедливи искания. В същото време настояваме пред правителството на Република Украйна да сдържа и пресича всякакви опити за разпалване на омраза на национална, етническа или верска основа и да се придържа стриктно към европейските стандарти на отношение към малцинствата, които се е ангажирало да зачита.
Настояваме българското правителство да изрази протест и поиска от украинската страна предприемането на решителни мерки за успокояване на възникналото напрежение и предотвратяване на подобни действия в бъдеще. Призоваваме също така за засилване на вниманието и грижите към нашите сънародници в Украйна, към активизиране на политиката в защита на техните права и интереси, както в рамките на двустранния ни диалог с Украйна, така и с използването на механизмите на европейската дипломация.

Назад

Top