Доц. Христо Михайлов: Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти

Протестите за Пирин не са срещу изграждането на втора кабинка, а срещу това да се строи безразборно и града и околностите му да се превърнат във втори Слънчев бряг. Това заяви в ефира на телевизия BIT зам.-председателят на АБВ и експерт в областта на екологията доц. Христо Михайлов. „Едва ли някой в обществото има съмнение, че в случая не става дума за спор за изграждането на кабинка. Става дума за спор по отношение на политика към природните дадености и за бъдещето на туризма като цяло. Нито протестите са за изграждането или не на втора кабинка, нито за трета и т.н. Става дума за нещо съвсем различно. Това спорно, от гледна точка на европейското законодателство, решение, което е взето от Министерския съвет в края на декември, по своята същност отваря възможност за сериозен инвеститорски интерес към голяма част от планината и това е притеснителното. Важното е, че по същество тази втора кабинка ще отпуши инвеститорския интерес най-вече в град Банско. И тук е големият проблем, който е свързан с презастрояването. Ние, като политическа партия, сме дълбоко притеснени Банско да не се превърне в планинския Слънчев бряг на България“, посочи той.

По думите му подобни недоглеждания в законодателството, които на практика дават много повече права на инвеститорите от строежа на втори лифт, се дължат и на експертна немощ в някои от държавните институции. „Всичко това поражда въпроса дали в системата на МОСВ и Министерство на туризма работят професионално. Експертизата в тези министерства на практика отсъства. Тя блесна с отсъствието си и през лятото на миналата година, когато възникна казуса с Калиакра. Т.е. се стига до там, че се вземат политически решения, не добре подплатени с необходимата експертиза. Стигаме до там, че, уважавания от мен алпинист, Боян Петров е внесъл компромисно предложение, с цялото ми уважение към него. Но какво тогава работят десетките и стотици чиновници в МОСВ и в Министерство на туризма? Ето това е сериозният въпрос“.

„Да, премиера се поддава на натиск. И на аргументи също, трябва да призная. И когато се извадят правилните аргументи, той се съобразява с тях. Но прощавайте, не е работа на премиера да се занимава с това. Това показва, че ние сме на ръчен режим на управление в редица системи. И проблемите в тези български градове, протестите на тези десетки хиляди имат своята обосновка в проблемите, които визирам. Нямаме визия, нямаме стратегия, нямаме държавническо отношение и в тези решения на управляващите проблясват намеци за олигархични интереси. Пак казвам, че нито един от протестиращите не е заявил свои претенции, насочени срещу кабинката“.

Доц. Михайлов бе категоричен, че на България е нужна цялостна визия за развитие на зимния туризъм и не бива едни места с потенциал да бъдат пренебрегвани за сметка на други. „Туризмът е дейност, бизнес, който може да подпомогне развитието на регионите. Проведохме срещи по места, някъде и по наша инициатива. Бяхме и в Самоков по казуса с Боровец. Какво да ви кажа, в Банско, за малко повече от 10 години, имаме над 130 милиона лева целеви трансфери за развитие на региона от държавния бюджет. И нищо против нямаме, че Банско се развива, но на този фон какво се случва със Самоков като община, с курорта Боровец? Какво се случва с един друг прекрасен проект, по който компетентно мнение имаше и една наша известна биатлонистка - Павлина Филипова? Какво става в Берковица, където има прекрасни идеи за развитие? А нещо да се случва в курортите ни в Стара планина? Защо жителите на Берковица, Габрово, Плевен, Търново, Ловеч да нямат възможност да развиват зимен туризъм? В Стара планина има два влека, които функционират. А какво се случва в Смолян, където има и прекрасен проект, готов за реализация, за свързване на града чрез въжена линия през смоленските езера и от там, по съществуващите трасета, да се направи връзката с курорта Пампорово? Това са възможности за развитие на зимния туризъм в България, които трябва да се погледнат с приоритет“.

 

Назад

Top