Доц. Христо Михайлов, зам.-председател на ПП АБВ: Приветстваме решението на земеделското министерство да се вслуша в препоръката ни и да забрани лова на дива свиня извън до сега регламентирания период през годината

„Приветстваме решението на земеделското министерство да се вслуша в препоръката ни и да забрани лова на дива свиня извън до сега регламентирания период през годината“ заяви зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов. Пред журналисти той припомни аргументите, с които партията настояваше да бъдат преразгледани наскоро направените изменения в Закона за лова и опазване на дивеча, с които този тип ловна дейност се разреши и през летния сезон. „Ние бяхме единствената политическа партия, която се противопостави мотивирано и остро на предложените изменения и допълнения. Една седмица по-късно мотивите за нашите възражения се потвърдиха. Първо, ние намерихме много широка обществена подкрепа. Проучванията показаха, че само един или двама български ловци на около 1000 биха се включили в това несвоевременно лятно групово ловуване на дива свиня. Т.е. по-малко от 1% от българските ловци са съгласни с тази мярка. Второ, Националната организация на българските ловци, изразявайки своята позиция, също на практика подкрепи нашите аргументи. Не по-малко важно е, че още вчера министър Румен Порожанов призна по националните медии, че груповото ловуване на дива свиня през летните месеци носи страшно много рискове“.

„Тази наша позиция обаче, която срещна толкова подкрепа, поражда и въпроси. Например, дали депутатите, които внесоха измененията и допълненията на закона са народни представители или са нечии други представители? Особено след като е видно, че те практически не изразяват интересите на народа, а явно не ги интересува и позицията на държавния орган“, заяви доц. Михайлов, който подчерта, че становища срещу измененията в закона са изразени и от редица други организации, като тези на берачите на трюфели, на гъбарите, на билкарите, пчеларите и др.

Зам.-председателят на АБВ коментира и предложенията държавата да изгради ограда по границата с Румъния, като по този начин ще се спре свободното преминаване на диви животни на наша територия и чрез която ограда „ще борим“ преноса на африканска чума по свинете в българските земи от северната ни съседка. Според доц. Михайлов този механизъм ще бъде неефективен, тъй като повечето диви животни лесно биха могли да преодолеят съоръжението.

 

Назад

Top