Ген. Михо Михов: Връщането на казармата трябва да бъде обект на референдум

България се нуждае от многофункционални и нови бойни самолети

Връщането на казармата трябва да бъде обект на широка обществена дискусия и дори на референдум. Това зави в ефира на БНТ зам.-председателят на Гражданския съвет към АБВ и председател на Комисията по отбрана в 43-то Народно събрание ген. Михо Михов. Според него рязкото и бездебатно връщане на наборната служба би довело до стрес в обществото. Той подчерта и нуждата от сериозна предварителна подготовка на държавата за едно такова действие, свързана с  изграждането отново на цялата необходима инфраструктура, за което ще са необходими огромни средства и усилия. „Винаги съм твърдял, както и тази формация която представлявам, че трябва да се проведе дори и референдум по въпроса с връщането на наборната служба. Тук трябва да се води разговор с баба и дядо, дали искат внуците им да отидат в казармата. Трябва да се проведе разговор с майките и бащите, които се колебаят по въпроса. Трябва да се проведе и разговор с младежите и девойките, повечето от които може би не искат връщането на казармата“, посочи той и припомни, че в предходния парламент АБВ настояваше за това във военното обучение на подрастващите да се включат активно бившите военни, то да бъде с патриотична насоченост и младите хора да бъдат обучавани за реакции при бедствия и кризи.

Според Михов преди да се премине към подобни действия трябва да се постигне пълно постигане на сега заложените параметри на професионалната българска армия и тогава да се прецени каква е нуждата от допълнителна наборна служба. „План 2004 предполагаше една солидна армия от смесен тип на комплектоване. Макар, че силно критикувам Бяла книга едно и две, които сведоха армията до 90 танка, до 25 000 души, до 16 самолета и 6 кораба. Това е недопустимо, особено, че на този фон ние имаме 20 процента недокомплект на армията. Т.е. ако ние имаме пълният й комплект и Българската армия действително се готви по основната си мисия - отбрана, което означава и война, то тогава можем да преценим нужна ли е наборната служба или не е нужна. Но в общественото здраве и морал е нужна военно-техническа и патриотична подготовка на младежите и девойките. Хубаво е да се започне по доброволния принцип и така да се попълни резерва, който и в момента, заедно с постоянния състав, говори за една липса от 5 500 до 7 000 души в армията“.

Във връзка с темата ген. Михов бе призован за коментар и по отношение на новия военен министър. „Красимир Каракачанов е човек, който отдавна се готви за този пост, в личен план. Подготвен е, според мен. Ще бъде атрактивен и добре приет от хората в отбраната и особено от тези в униформа. И си мисля, че той ще бъде един добър министър. Аз си мисля, че в момента министърът продължава тезата си, която развиваше в предизборната кампания и по времето на предишния парламент, където той внесе два законопроекта за наборна служба и за т. нар. трудова повинност. В момента като експерт към ПП АБВ си мисля, че той се доближава до нашите възгледи. Както виждате, вече говори за доброволен принцип, говори за военно-техническо и патриотично възпитание в училището. И аз си мисля, че той даже сподели много откровено, че трябва да се проведе обществен дебат", посочи зам.-председателят на Гражданския съвет към АБВ.

Ген. Михо Михов коментира и намерението на държавата да закупи нови бойни самолети, с които да бъде охранявано въздушното ни пространство. По думите му дебатите по темата продължават повече от 20 години, като вероятно забавянето се дължи и на редица лобистки и финансови интереси. Той обаче бе категоричен, че страната ни трябва да се сдобие възможно най-скоро с нови и то многоцелеви самолети, а не само с изтребители, които имат по-ограничен спектър на взаимодействие с армията ни. „Като летец смятам, че българските ВВС се нуждаят от нов самолет, който сега излиза от заводите. 

Трябва ни самолет, който да е съвместим с останалите родове войски и да ги подпомага в бойни действия. Многофункционалният самолет може да прихваща въздушни цели, да води въздушен бой, както и да нанася удари по земни и морски цели. Т.е. това е многофункционалност, която ще бъде съвместима с другите ни видове въоръжени сили. Добре е, че вече имаме къса листа с три самолета и от тях правителството трябва да избере".

Той припомни и тезата си за това, че България не може да си позволи да не заделя достатъчно ресурс за отбрана и охрана на своите граници. "Системното недофинансиране на армията ще ни доведе до това, на което винаги съм се съпротивлявал, а именно съвместната охрана на въздушното пространство. След това, същото ще стане по отношение на морските ни граници. Това е отнемане на суверенитет и аз винаги съм бил против“.

В заключение ген.Михов изрази становище и по случващото се в Македония, където той е бил посланик преди няколко години. "Процесите в Македония не бива да се препращат към Охридския договор, който е остарял. Тиранската платформа също не е подходяща. Трябва етническите противоборства да преминават в идеологически. Никой няма да допусне Македония да бъде поделена“. 

Назад

Top