Ингрида Невенчанная пред Женя Петкова от новинарски сайт „Грамофона“: Важно е младите хора да съхраняват и пазят историята си

Ингрида Невенчанная е член на младежкия парламент към Руската Дума. Тя е един от младите и перспективни руски политици, занимава се и с журналистика. Ингрида беше специален гост на отчетно-изборната конференция на АБВ – Младежи, която се проведе в Бургас.

Вие бяхте специален гост на младежката структура на АБВ, какво беше Вашето послание към българските Ви колеги?

- Съществуват един особен вид отношения между народите и държавите, които се съхраняват и предават през вековете. Това, което е важно обаче, е те да не се влияят от политическата конюнктура и точно на това акцентирах и аз. Вярно е, че отношенията между България и Русия понякога са били спорни, влияят се и от външни фактори, но кръвната връзка между нас остава жива.

Събитието беше изключително интересно и след като ме поканиха на тази младежка конференция, в която имах възможност и да посетя Бургас, мога да кажа, че България е много приятно място, с приветливи и услужливи хора, с красиви плажове, красива природа.

И вашите представители на младежката организация са много активни хора с патриотични проекти, които успяхме да обсъдим. Пламена (б.ред. Пламена Заячка, която беше избрана за председател на АБВ – Младежи) успя да представи тези идеи на членовете на младежката организация, които работят с много страст. Това са хора, които влагат сърце в каузата за опазване на националната идентичност и култура.

Предвиждате ли съвместни проекти с АБВ – Младежи?

- Виждам, че Пламена е много респектирана от руската и българската култура, а сега в нашия парламент искат да знаят повече за българската култура. Така че от 17 до 19 октомври ние ще поканим ваши делегати от младежката организация на АБВ на интернационален конгрес, в който ще участват делегати от различни държави. Вашите представители ще могат да ни запознаят по-детайлно с културните и историческите ценности на страната ви.

АБВ – Младежи си постави за цел въвеждането на патриотично и православно християнско възпитание в училище. Възможна ли е подобна инициатива в съвременния свят?

- На първо място, мисля че е важно да съхраним историята. Ще дам за пример в случая  патриотичния календар, който получих тук като подарък. В него са маркирани важните исторически дати. По тях може да се прави нещо интересно всеки ден. Така ще се осъществява контакт лице в лице с хората на различни места.

Хората трябва да разберат, колко е важна темата, защото това определя развитието ни и националната памет на младите хора, а от там рефлектира и върху отношенията им и изграждането им като личности.

Всъщност проектът е свързан основно с християнството, с религията…

- Да, ни имаме Международна асамблея към Младежкия парламент. И ние като вас сме православни християни и също искаме да съхраним религиозните си традиции. Това е и една от целите на нашия парламент.

Тук, в Бургас, направихме подобна инициатива, с която чрез културните институции да занесем посланието си до хората. АБВ – Младежи подариха колекция  от произведенията на  емблематичния български писател Димитър Талев по случай предстоящата 120-та годишнина от рождението му, но и четохме заедно. Така посланието ни стига до много хора.

Срещнахме с ръководството на театъра в Бургас, с уредника на музея в Бургас. За мен това беше много впечатляващо, защото директорът на театъра изяви желание, въодушевен от произведението, да го представи пред публика. Така аз лично видях, как хората от АБВ успяват да превърнат посланието си за по-добро опознаване на българската култура в реалност.

Сега моята нова лична цел ще бъде да науча българския език. Докато слушах тази интересна история и изказванията на личности като Георги Първанов, усетих че искам да бъда по-сериозно въвлечена в не само в българската култура, но и в това, което се говори на този език. Останах впечатлена също така, че при срещите и разговорите си с по-възрастни хора тук, те знаят руски и всъщност за общувам свободно в България.

 

Снимка: Сайт „Грамофона“.

Линк към новината на сайт „Грамофона“: http://www.gramofona.com/intervyu/ingrida-nevenchannaya-vajno-e-mladite-hora-da-sahranyavat-i-pazyat-istoriyata-si

Назад

Top