Ивайло Калфин: Има цели обособени групи от обществото, които трудно си намират работа. Трябва да се борим със структурната безработица

Има цели обособени групи от обществото, които трудно си намират работа. Трябва да се борим със структурната безработица. Това заяви в ефира на БТВ членът на ИБ на АБВ Ивайло Калфин. Той коментира думите на премиера Борисов, според когото няма безработица, а в държавата има хора, които не искат да работят. „Това е погледнато средностатистически. На пазара на труда има работни места и всеки работодател търси квалифицирани хора, но в същото време има хора, които са без работа. Ако вземем и разгледаме  общо пазара в София и Видин например, средностатистически ще изглежда, че няма безработица, но на един от тези два пазара на труда в действителност има безработица. Големият проблем е, че ние имаме структурна безработица. Това са, например, хора в предпенсионна възраст и работодателите не ги наемат лесно или става дума за млади хора без квалификация и опит, или ниско образовани. Точно тук трябва да е грижата на държавата. Така че безработица има и ако държавата си измие ръцете и каже „ето, има работни места, идете и си ги намерете и ги заемете“, то в такъв случай много ще се сбърка“.

„Държавата има политика в това отношение и тя не е нова. Аз до преди малко повече от година се занимавах с нея, сега господин Бисер Петков като министър също работи по въпроса. Т.е. има трайна политика по въпроса за борба с безработицата и тя трябва да продължи до тогава, докато тези групи от хора, които са без работа бъдат стимулирани, за да влязат на пазара на труда“, посочи Калфин. По думите му сред младите хора в страната има напълно обосновано очакване за работа срещу заплата от над 1000 лева. „Не е нормално едно друго явление. Има една група от така наречени „млади и немотивирани“ хора, които живеят, издържани от родителите си“.

Ивайло Калфин коментира и развитието на отношенията между балканските държави в светлината на предстоящото председателство на България на ЕС и на договора за добросъседство, който страната ни подписа преди дни със съседна Македония. „Радвам се, че покрай европейското ни председателство управляващите се сетиха, че има и регионална политика. Има много проекти, които могат да се направят на Балканите и сътрудничеството между държавите в областите на транспорта, енергетиката, икономиката и културата  е важно. За „Коридор № 8“ много отдавна се говори и по него се работи с променлив успех, но е важно, например, да имаме жп линия от София до Скопие. Важно е и да имаме по-лесна комуникация между двете държави. За да няма ситуации като тази, в която българите, които отиват утре на мача, да виждат, че на сайта на външно министерство пише, че ако преспят в Скопие трябва да се регистрират в полицията. Това не е нормално и ето такива контакти за преодоляване на подобни практики трябва да се насърчават“.

Назад

Top