Ивайло Калфин: Напрежението около председателството на България на Съвета на ЕС е излишно

Напрежението около председателството на България на Съвета на ЕС е излишно. Това заяви в ефира на БТВ Ивайло Калфин – член на ИБ на АБВ. „Цялото пренапрягане около председателството го показва – как ще ни видят чужденците. Да има ли протести, да няма ли, като че ги подреждаме протестите. Да има ли билбордове, от къде да бъдат ... Това не е необходимо – има малки страни, които са председатели по няколко пъти и даже не го забелязват. Не познавам демократична страна в Европа, в която да няма протести. Както не виждам защо протестиращите трябва да минат пред кортежа, за да ги видят чужденците, така и не виждам защо пък трябва да се скрият, за да не ги видят чужденците. Това е вътрешния живот на една държава, който продължава, който не спира по време на председателството“.

Калфин коментира и твърденията на западната преса, че председателството се поема от най-бедната и най-корумпираната държава в Европейския съюз. „Тук до голяма степен пак ние сме си виновни, отново с това притеснение „как ще ни видят чуждениците“. Второ, някак си в страната не видях да има комуникационна кампания, каквато имахме преди да влезем в ЕС. Сега се интересуват хората, журналистите трябва да пишат нещо. Вместо да ги оставяме да четат стари публикации, ние трябваше да ги захраним, но не през официалните сайтове, просто трябваше по журналистически да ги захраним с информация, което не направихме“.

На въпрос дали на церемонията по официалното откриване на председателството е имало пропуснати хора, Калфин отговори така: „Сигурно имаше, да. Но те може би са от приоритетната група след тези 1 500 души, мисля, че толкова са местата в Народния театър. Така че сигурно са важни тези хора, но след първите 1 500. Беше много мило, голямо тържество. Можеха да се сетят и за хора, които са работили активно за това да влезем в ЕС“.

Според Ивайло Калфин първото председателство довършва членството на всяка една държава в ЕС. След него тя вече става пълноценна във функциите си. „Това надали е исторически, но е много важен момент. А колкото до това, какво трябва или можем да получим за себе си от това председателство, това е въпрос, който трудно може да се измери. По всички медии върви въпроса „Ние какво получаваме като сме председатели“? Всъщност не получаваме някакви преки ползи. Успешното председателство означава ти да можеш да използваш ефективно механизмите на ЕС. Това обаче не може да се измери. Това увеличава авторитета на държавата и капацитета на хората. Ако е успешно председателството, оттук нататък ще можем и много по-успешно да защитаваме политики във всяка област в ЕС. Ако е неуспешно - няма да можем да го направим“.

Встрани от темата Калфин коментира Брекзит и информацията, че това ще доведе до повишаване на вноските за членство на всички държави в ЕС. „С излизането на Великобритания от ЕС ще се отвори дупка в приходната част на бюджета на Съюза от 13 – 14 млрд. евро годишно. Амбицията, която заяви като намерение комисар Йотингер е половината от тази дупка в бюджета да се попълни с по-високи вноски. Което означава, че и България трябва да завиши вноската си, но това няма да е много, ще е приемливо. Средното за страните е около 5 процента увеличение на вноската, но понеже то не се разпределя равномерно, предполагам, че за България процента ще е по-малък“.

В заключение членът на ИБ на АБВ отговори и на въпрос, свързан с влизането на България в чакалнята на еврозоната. „Чакалня не е точната дума, защото там не се чака нещо да се случи, а се работи много активно, за да си приравниш икономиката към тези на другите държави в еврозоната. За мен това е много положително, ние трябва да се стремим да го направим. Колкото до това, дали е реалистично - влизането ни зависи от две институции. Трябва да има пълно съгласие на 19-те  страни от еврозоната и борда на Европейската централна банка (ЕЦБ). Досега проблемът беше с ЕЦБ, така че работа на БНБ и Министерството на финансите е да им дадат добрите аргументи. При всички случаи влизането ни в еврозоната не е предстоящо в следващите няколко години“.

Назад

Top