Ивайло Калфин: Трябва ни нещо много по-убедително, за да направим крачка към отзоваването на руски дипломати

Привикването на посланика ни от Mосква е по-слаб ход, отколкото експулсирането на чужди дипломати, но пък не е слаб дипломатически ход, защото има много по-меки мерки. Важното в случая обаче е, че на практика, с това си действие, премиерът припозна вината на Русия. Ние казваме: „Да, има основание и затова ще вземем двустранни мерки към Русия“. Това заяви в сутрешния блок на БТВ Ивайло Калфин - член на ИБ на АБВ и бивш вицепремиер, външен министър и евродепутат, който коментира международния натиск към редица държави да отзоват руски дипломати след скандала „Скрипал“. „В ЕС има различна практика. Както виждаме има много силен натиск, ако съдим и по действията на страните около нас, и той вероятно идва от Вашингтон. Става дума за това да се предприемат такива действия - повечето страни експулсираха руски дипломати. Пет или шест страни, както България и самият ЕС, привикват посланика си в Русия за консултации, има още четири-пет страни, които преценяват, че няма да вземат никакви мерки“, посочи той и припомни част от развитието на българската позиция по случая. „Премиерът Борисов най-напред каза: „За да реагираме, имаме нужда от факти и доказателства“. След това реагира, вероятно е получил такива междувременно. В крайна сметка негова е отговорността при вземането на това решение. Но все пак ние вече реагирахме. Викнахме посланика си за консултации, което не е слаба мярка, пак казвам, а много убедителен жест. Нещо ново обаче трябва да се случи, което да е много убедително, за да направим следваща крачка. Аз не виждам смисъл да се прави тази следваща крачка без това ново нещо“, категоричен бе той.

„Това е най-масовият световен случай на експулсиране. Той е прецедент, но е и един епизод от по-дълга история на нагнетяване на напрежение между Русия и Запада, което съвсем не е добре. Особено за страни като България, това е лош процес“, добави Ивайло Калфин.

Той отговори и на въпрос, свързан с наредената от правителството проверка на бомбоубежищата и дали това на практика означава подготовка за военен конфликт. „Аз не мисля, че реално се готвим за военни действия, но всички страни в момента, при това увеличаване на международното напрежение, започват да се замислят за отбраната си. За да са подготвени, евентуално, някъде в бъдещето. В крайна сметка отбраната е за да предпазим от конфликт, много късно е да се готвиш за нея, когато е започнал. Надявам се да не се стигне до там, но е нормално всяка страна да си огледа отбранителните способности. Що се отнася до това, дали сме на прага на нова „Студена война“….тя бе нещо по-особено. Имаше два блока в света, които се противопоставяха във всяка една точка. Където и да имаше конфликт, там имаше противостоене на двата блока. Сега няма такова нещо, което обаче съвсем не значи, че е по-малко опасна ситуацията“.

В заключение Калфин изрази становище относно публикуваната от представители на БПЦ пълна стенограма от разговора между българския президент Румен Радев и руския патриарх Кирил. „Според мен позицията на президента е абсолютно правилна. Това, което ми се вижда странно единствено е, че записи са правили руската и българската патриаршия, а няма стенограма в българското президентство, с което тази дискусия щеше да приключи много по-рано. В крайна сметка обаче се видя истината и според мен отговорът на президента ни е абсолютно достоен“.

Назад

Top