Константин Проданов: Бюджет 2018 е на принципа „повече от същото“

В бюджет 2018 ни се предлага повече от същото. Това заяви в ефира на България он еър лидерът на АБВ Константин Проданов. „Това е типичен гербаджийски бюджет, който третира един от най важните закони в държавата като бакалска сметка. Дават се малко повече пари в някои сектори, но зад това не стоят никакви реформи и никаква възвръщаемост. Отново се дават пари на калпак, без да се търси запушване на пробойните. Нищо например не се прави за решаване на проблемите в образованието, като отказващите се преждевременно ученици и застаряващите учители“, посочи той. По думите му  недоумение буди факта, че управляващите упорито продължават да  отказват въвеждането на безплатните детски градини, които са на практика единствената за сега ефективна мярка срещу отпадането на децата от образователната система. В тази връзка Проданов посочи, че държавата може да въведе поне безплатните ясли като първоначална мярка, които ще излязат на бюджета не повече от 60 милиона лева.

Председателят на АБВ обърна внимание и на факта, че България продължава да бъде една от държавите с най-несправедлива данъчна система в целия ЕС. "За да намалим силата на машината за неравенство трябва благата да се разпределят по-добре. В България нищо не се прави във връзка със социалното неравенство. Мисленето, че успяват само предприемчивите, е доста опростенческо, защото успехът не винаги зависи от личните качества на човек".

Проданов коментира и предложенията на ГЕРБ за промяна в Конституцията, свързани с давността по отношение на приватизационните сделки. "Ние подкрепяме да бъде разчепкано всичко това. Но ГЕРБ слага каруцата пред коня, тъй като първо трябва да се посочи какви са конкретните нарушения и едва след това да се променя Конституцията. Ако приватизацията е такъв голям  проблем, защо ГЕРБ не направиха нищо за толкова години участие във властта? Явно е въпрос на политическа воля, а не на давност".

 

Назад

Top