Константин Проданов: България не трябва да се меси в международни конфликти, възникнали под фалшив претекст и без доказателства

Левицата у нас има нужда от единение, ако иска да защити интересите на хората

Позицията на България по казуса със Сирия не трябва да се изгражда под външно влияние, а трябва да защитава единствено националната ни сигурност и интерес. Това заяви в ефира на БНТ председателят на АБВ Константин Проданов. Според него в момента сме свидетели на поредните сценарии на големите международни играчи, при които интереси и вътрешни проблеми на определени държави се защитават и разрешават с инсценирани външни кризи и конфликти. „Предлагат ни отново този сериал за изнасяне на демократични ценности на върха на ракети „Томахоук“. Вече сме го гледали в случая с Либия и с Ирак - и винаги е било под фалшив претекст и в нарушение на международното право, без санкцията на международната общност и Съвета за сигурност на ООН, както се полага, и разбира се, без конкретни доказателства дали това, в което се обвинява този, който е удрян, е факт. В конкретния случай със Сирия, първо - не е ясно дали има химическа атака и второ - кой я е извършил.

Свидетели сме, че нееднократно подобни военни акции са се правили под фалшив претекст. Често такъв тип конфликти се инициират за разрешаване на изцяло вътрешни проблеми на страната, която ги прави. Да не припомням, например, президента Клинтън, който каза: „Аз нямам сексуални отношения с тази жена“. След това обаче намериха една рокля с петна и в същия ден заваляха бомбите по Сърбия!

Изобщо цялата т. нар. „Арабска пролет“, която беше горещо адмирирана от западната общност доведе до разпад на целия регион, връщането му към Средновековието и възход на радикални формации като „Ислямска държава““, посочи Проданов.

„Нашата позиция, на АБВ, по казуса със Сирия не е в подкрепа на Русия или Запада, тя е в подкрепа на българския интерес, а той е да не се месим в недоказани конфликти, да не ставаме доброволци отново в така наречените „коалиции на желаещите“, както сме го правили и преди и ни е струвало много“, допълни лидерът на АБВ. В подкрепа на тезата си той даде пример с острите критики, на които са подложени управляващите в САЩ и Великобритания от собствената си опозиция, както и с проучванията на общественото мнение в тези държави, които показват много ниска степен на подкрепа за предприетите от техните правителства военни действия в Сирия.

Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на манипулативните твърдения на ръководството на БСП в медиите, че структури на Алтернатива за българско възраждане и други политически сили в страната се присъединяват към социалистите. „Забелязвам, че за това започва да се говори, когато в ръководството на БСП има някакви сериозни вътрешни противоречия, има вокална вътрешна опозиция или самото ръководство мълчи и не желае да се намеси по актуални проблеми на деня. Така например се опитват да маскират йезуитското си мълчание по темата със Сирия, където приеха една крайно, отново посочвам, йезуитска позиция в стил „Дайте да видим какво ще ни кажат от Брюксел. Ние сме солидарни. Търсим мирно решение“.

В конкретния пример с Благоевград, който демонстрираха от БСП,  става дума за един човек и неговия приятелски кръг, които отдавна са отстранени от АБВ, заради несправяне с работата. Давам само един пример. На последните избори, при отчетени приблизително 600 члена на партията, той има само около 300 гласа в собствената си община Петрич. Между другото, на фона на този разговор, трябва да отбележа, че вчера имаше много интересна реакция на организацията на БСП в Петрич, която възрази срещу тази „гениална“ придобивка на ръководството на партията си. Те буквално казаха, че този човек не го искат“, заяви Проданов. По думите му е недопустимо ръководството на партия като БСП, която има претенции да е водеща за левицата в България, да не работи за интересите на обществото, а да отдава цялата си енергия за опити за разцепление на лявото пространство в страната. „Става дума за опити за привличане на отделни персони. Не може да се говори за структури и прочие. Ако ние си правехме ПР с това кой бивш член на БСП кога се е присъединил към нас, трябваше всеки ден да правим пресконференции. Жалкото обаче е, че единението в ляво се разбира от ръководството на БСП не като „дайте да работим заедно за някакви градивни каузи“, а се разбира като оглушително мълчание по важните за обществото теми и прикоткване на този и онзи, които са отхвърлени от някоя партия“.

В заключение Константин Проданов отговори и на въпрос, свързан с икономиката на България и пътищата за нейното развитие. По думите му държавата трябва да инвестира в производство и отрасли с висока добавена стойност, в развитието на професионално подготвени кадри за секторите, които в момента изпитват остра нужда от тях, както и за тези, които в бъдеще ще развива. Той бе категоричен, че страната ни трябва да следва световните тенденции по отношение на връщането на държавния контрол върху естествените монополи като водоснабдяване и електроснабдяване, както и за това, че плоския данък у нас трябва да се премахне, тъй като отдавна е доказал своята неефективност.

Назад

Top