Константин Проданов: Политиците трябва да се отнасят отговорно към създаването и съхранението на историческата памет на обществото

Политиците трябва да се отнасят отговорно към създаването и съхранението на историческата памет на обществото. Не е редно на честванията, посветени на 140-та годишнина от освобождението на Ямбол, да не присъства нито един депутат от този МИР. Това заяви по време на пресконференция в областния град председателят на АБВ Константин Проданов. Той взе участие в церемонията, посветена на героите, участвали в извоюването на свободата на Ямбол и България. „Народ, който няма историческа памет за такъв тип събития, не го чака нищо хубаво”, посочи още Проданов и допълни, че политиците сякаш  целенасочено бягат от такива тържества.

Лидерът на ПП АБВ засегна и две актуални политически теми. По повод  антикорупционния закон, който бе гласуван в Народното събрание след отхвърляне на президентското вето, той посочи, че акцентът трябва да бъде поставен върху превенцията на този вид престъпления. „Това, което трябва да направим е да поставим „кацата с мед“ на високо и видно място, за да не може да се бърка в нея, като под „кацата с меда“ трябва да се разбира обществения ресурс, който бива ограбван. Друго, което много ме притеснява в този закон е така нареченото „обосновано предположение“, което обръща презумпцията за невиновност. Човек е виновен до доказване на противното. Това показва, че целта не е ефективната борба и наказание на корупцията, а натиск върху този или онзи неудобен“.

Той посочи още, че необосновано от обхвата на антикорупционния закон са отпаднали органите на местното самоуправление, които през миналата година са управлявали обществен ресурс в размер на около 4 милиарда лева.

Втората актуална тема, на която Константин Проданов обърна внимание, бе за Пирин и развитието на туризма. Според него има целенасочено фаворизиране от страна на държавата на едни зимни курорти за сметка на други. Като пример той даде големите държавни инвестиции в Банско, каквито в курорта Боровец, да речем, липсват.

Посещението на лидера на ПП АБВ в Ямбол продължи с още две срещи - с представители на неправителствени организации и с граждани и симпатизанти на политическата формация.

 

 

Назад

Top