Константин Проданов: Проектът за Бюджет за 2018 година е един сериозен провал

В този си вид проектът за бюджет за 2018 година е един сериозен провал. Самият факт, че текстовете му бяха разгледани набързо в три парламентарни комисии говори, че управляващите не желаят истински дебат по важните за държавата финансови политики. Сектори като образование, наука, здравеопазване и инвестиции са напълно неглижирани в този финансов план на държавата. Той обрича и сигурността на България, като я прави изцяло зависима от външна помощ на приятелски служби. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов. По думите му в бюджета за догодина изцяло отсъства грижата за развитието на младите хора в България, както и идеи за преустройство на данъчната политика в полза на гражданите.  "Бюджет 2018 е един сериозен провал. Още една загубена година. Това са още едни 50 000 души, които ще загуби страната. ГЕРБ управляват почти 10 години, което прави 500 000 българи извън страната. Този финансов план не отговаря и на въпроса как да спрем фалита на държавни и общински болници, как да спрем изтичането на лекари от страната и злоупотребите в здравната каса. Образованието е привидно обявено помпозно като приоритет. Но и там като процент от БВП – 3,6 % е точно толкова, колкото отделяхме и тази година, докато в Европа средният процент е 5“, посочи Проданов и отново заяви, че държавата трябва да осигури безплатното посещение на ясли и детски градини за всички деца, ако иска да преодолее срива на образователната ни система и създаването на огромни маргинализирани групи в обществото ни.

„Необходими са активни действия от страна на държавата, за да се смени профила на икономиката ни към производства с висока добавена стойност. Това задължително трябва да мине през осигуряването на средства за научна и развойна дейност. За съжаление обаче, за поредна година продължава финансовото неглижиране на БАН.  Осигурени са и едни мизерни 5 милиона в повече за догодина, които в основната си част ще покрият разходите, свързани с увеличението на минималната работна заплата. Реално повече средства за наука не са отделени, нито за обновление на материалната база на учените. Впечатление прави и бюджетът за сектор сигурност. На фона на все по-нарастващите заплахи от глобален тероризъм, не са предвидени никакви допълнителни средства за сектора, освен тези, необходими за поддържане на настоящия щат в разузнавателните ни агенции. С такъв бюджет не може да се извършва никаква смислена разузнавателна дейност зад граница. Никаква превантивна дейност по отношение на възможни терористични заплахи. Не може да се развива агентурен апарат. В момента ние на практика сме сведени до състояние, в което се надяваме, че евентуално някои от нашите партньори може и да ни уведоми, ако има някакъв проблем по отношение на сигурността на България. Т.е. ние вече разчитаме някой друг да ни свърши работата и да ни спаси. Сходна е ситуацията и в отбраната“, допълни Константин Проданов.

В заключение той посочи, че ръстът на БВП в размер на 3.9%, който се залага, е равен с ръста на световната икономика, което още веднъж обрича страната ни да изостава в развитието си.

Назад

Top