Константин Проданов: Развитието на високите технологии трябва да бъде наша основна цел за следващите 10 години

 

Нуждаем се от дългосрочна визия за развитието на икономиката. Една от нашите цели като държава трябва да бъде сериозен ръст на високите технологии през следващите години. Това заяви в ефира на “Bloomberg TV” лидерът на АБВ Константин Проданов. „За съжаление, в момента нашата икономика е изключително посредствена, а високотехнологичният ни износ е около 3-4 процента от общия, докато този показател, средно за страните в ЕС, е около 20 процента. И ето една цел, която ние като държава можем да си поставим. За следващите, например, 10 години, от 3-4 процента да отидем на 10 процента високотехнологичен износ. Трябва да определим в кои сектори искаме да го постигнем. Дали ще е биотехнологии или микроелектроника, или пък роботика. Трябва да ги определим на база нашите традиции като държава. Един от възможните механизми да се подпомогне този процес е държавата да съинвестира селективно, привличайки частни инвеститори“, посочи той. По думите му държавата може да поеме отговорността за определено процентно участие в съответното предприятие и то за относително дълъг период от време, както и да осигурява кадри и инфраструктура за развитието на въпросните високотехнологични производства.

Във връзка с темата Проданов бе категоричен, че е добре държавата да подпомага по различни начини икономическите процеси, но това не трябва да се прави премерено. „Като ляв човек не мога да ви кажа, че държавата няма място в икономическия живот. Напротив, има, но то трябва да е много премерено, в много специфични дози. Поглеждайки в стопанската история виждаме, че държави с нашето ниво на икономическо развитие и бедност никога не са успявали да излязат от тази бедност без активното участие на държавата, поне в първите етапи на догонващо развитие“.

Според лидерът на АБВ друг основен проблем за страната ни е липсата на предлагане и реализация надобри, работещи проекти, които могат да се възползват от различните механизми на финансиране, съществуващи и в момента. „В България в известен смисъл липсва предприемаческа култура. За съжаление голяма част от хората, които са способни да създадат такъв тип инвестиционни проекти са заминали отдавна в чужбина. Така че на първи етап ние трябва да разчитаме на чуждия опит, да привлечем чужди компании, които могат да ни донесат това ноу-хау, което ни е необходимо. Но нека да сме и селективни! Защото в годините преди кризата, около 2006 – 2007 г. имаше бум на инвестициите, но в паразитни сектори – финансово посредничество, недвижими имоти, а не в нещо, което създава устойчив и дългосрочен растеж на икономиката ни“, посочи той. По думите му страната ни трябва да обърне поглед към Азия, която се сочи като мястото на планетата, където през следващите няколко десетилетия ще има огромен ръст на икономиката. Според Проданов България трябва задължително да  се включи в преговорите за изграждането на така наречения „Нов път на коприната“, което може да докара у нас огромни инвестиции в инфраструктурни проекти, включително и да спомогне за реиновирането на железниците ни, които могат да станат част от въпросния транспортен коридор.

 

Назад

Top