Константин Проданов: С новия антикорупционен закон се подготвя бухалка, с която ще се мачкат инакомислещи, политически противници, а може би и съюзници

С новия антикорупционен закон се подготвя бухалка, с която ще се мачкат инакомислещи, политически противници, а може би и съюзници. Това заяви в ефира на БТВ лидерът на АБВ Константин Проданов. Той посочи, че управляващите са използвали всички възможни средства, за да внушат, че всеки, който е против тяхното, пълно с несъвършенства и недообмислени позиции, предложение за Закон за борба с корупцията, всъщност е против самата борба с този вид престъпления. Това по думите му е нелепо твърдение, което обаче удачно обслужва техните интереси. „Също така бе създадено и друго внушение, което се затвърди и от основните дебати между управляващи и опозиция в парламента - че борбата с корупцията минава единствено през създаването на един нов орган и това кой ще е му е шеф. Само за това спориха, а за мен акцентът трябва да е другаде. Той трябва да е върху превенцията, защото ако само констатираме и наказваме корупцията, ние априори сме загубили битката, понеже човека вече се е корумпирал и той вече има достатъчно пари, за да си купи политическа, съдебна и всякаква друга протекция. Това прави възможността да го осъдиш много по-трудна. Нашият акцент, ако наистина искаме да преборим корупцията, трябва да бъде към това „кацата с мед“ да е на достатъчно видно място, така че да не може да се бърка непозволено в нея“.

Според Проданов заради недомислици и пропуски новият закон не дава достатъчно основания да се твърди, че чрез него ще успеят да бъдат заловени и наказани лица, замесени в корупционни сделки. „Първо да си отговорим на това - хващали ли са се до сега корумпирани след създаването на нов орган за борба с този вид престъпления? Ако беше така, щеше да ги е хванал още Станишев, който създаде ДАНС, или Борисов, който създаде БОРКОР при първия си мандат и нищо не хвана, а вместо това през последните десет години страната ни се е сринала в международните класации за корумпираност и понастоящем сме след страни като Сенегал, Гана и Буркина Фасо. Това показва как в България се бори корупцията. На ГЕРБ борбата с корупцията е като онзи израз: „Исках, ама нямах желание“.  

Според председателя на АБВ ако управляващите имаха желание да се борят с корупционните престъпления, това отдавна щеше да е факт. По думите му е немислимо да се предполага, че един нов мегаорган ще бори този вид престъпления успешно, при условие, че е създаден механично чрез обединение на пет стари служби, които не са постигнали резултат в тази сфера. „Това, което първо ще се случи е един организационен хаос. Защото като съберете на едно място пет разнородни структури, те няма да успеят да сработят поне няколко години. В същото време се получава така, че централизирате на едно място цялата информация и то под контрола на един човек, който ще бъде назначен от управляващите. Т.е. тези, които са най-близо до „кацата с мед“ ще назначават този, който трябва да ги проверява“.

По думите му учудване буди и факта, че между двете гледания на закона от Народното събрание обхвата му е намален, като от полезрението му са отпаднали органите за местно самоуправление, които боравят с над 4 милиарда лева годишно. „Очевидно според управляващите, там няма никакъв потенциал или предпоставки за корупция. Вместо това в обхвата на закона са, например, лекарите и шефовете на болници. Не че там няма възможност за корупция. При кметовете корупционният потенциал е много по-голям, а в същото време трябва да се има предвид, че местната власт е почти изцяло доминирана от ГЕРБ“.

Обръщането на презумпцията за невиновност в този закон, чрез така нареченото „обосновано предположение“, според Проданов също е голям проблем, тъй като въвеждането на подобна практика връща страната ни в началото на миналия век, когато човек е трябвало да доказва, че е невинен. Той припомни също, че между първо и второ четене на закона критериите за хората, които могат да застанат начело на новата структура, като стаж например, са силно занижени, което според него говори единствено за факта, че за поста вече са одобрени кандидати, които не са отговаряли на по-строгите изисквания.

„Много интересно защо в този закон е разписано, че подаващите  сигналите за корупция не се ползват с протекция. Питам, при тези условия, кой нормален човек би подал сигнал? Единствено тези, които работят по поръчка и на които им е гарантирано, че ще бъдат защитени, ще подават такава информация. Като голям плюс бе изтъкнато и че няма да има анонимни сигнали, но ще може да се самосезират по публикации в медиите“.

„Това е и поредният орган, на който се дава възможност за използване на СРС. Трети за България. За разлика от ДАТО и ДАНС обаче, този нов орган няма кой да го контролира. Много е лесно, в неправилните ръце, той да се превърне в инструмент за мракобесие. Т.е. имаме нова комисия, чието ръководство се назначава от хора, чиито ръце са в кацата с мед, незащитени свидетели, местната власт е махната от обхвата на закона, където са най-големите грабежи… Е, логичният извод е, че се подготвя бухалка, с която ще се мачкат инакомислещи, политически противници, а може би и съюзници“, заключи лидерът на АБВ Константин Проданов.

 

 

Назад

Top