Константин Проданов след представлението на театър „Таганка“: В България има глад за културни мероприятия. Ще продължим да работим за възраждането на духовността

В България има глад за културни мероприятия. Ще продължим да работим за възраждането на културата и духовността. Това заяви по време на пресконференция след спектакъла на руския театър „Таганка“ лидерът на АБВ Константин Проданов. „Огромният интерес към представлението на театър „Таганка“ показа, че в България има глад за културни мероприятия. Има интерес към руския театър, към тези традиционни културно-исторически връзки между България и Русия, които имаме, и които в последните години, за съжаление, са много занемарени. Сега, особено в контекста на предстоящите чествания на 140-та годишнина от Руско-турската война, ни трябват повече такива събития. Те определено се възприемат много добре и вчерашният спектакъл го показа категорично. Залата го възприе много добре, което показва и че, за моя радост, последните години, белязани от налагането на  реалити шоупрограми, не са успели да заличат в българина любовта към стойностната култура“, заяви той.  

„Ще продължим с този тип усилия да насърчаваме културния обмен между България и Русия. Имаме идеи и ще търсим варианти да осигурим финансиране и условия за подобни гостувания и в бъдеще на театрални трупи, както и за превод на по-широк спектър от български книги в Русия, което от години не се е случвало, а има много стойностна българска литература, която трябва да бъде разпространявана и там. Едно от нещата, с които винаги сме се гордеели като формация, е нашата работа, свързана с възраждането на духовността. За разлика от много други, ние не сме се плъзнали по изкушението да свирим на струната на страстите, свързани с чалга и халтура“, заяви още Проданов.

Думите му допълни председателят на Гражданския съвет към ПП АБВ проф. Любомир Халачев. „Много пъти сме говорили, че част от сериозната политика, която провежда и ще провежда и в бъдеще АБВ, е свързана с образованието и културата. Често съм казвал, че без тези неща нашата държава няма как да се развива и да върви напред. Без култура и духовно настъпление в морала на хората, ние просто никога няма да направим никаква качествена реформа в каквото и да било отношение. Духовността трябва да присъства ежедневно в живота на хората. Част от работата ни в тази посока ще е и опита ни да съживим сериозно отсъстващата в момента българо-руска културна политика. За това и поканихме за начало, след 42 години, отново да ни гостува театър „Таганка“.  Постигнахме успех, залата беше наистина пълна. 500 места в Сатиричния театър бяха заети, а спектакъла „ФЛЕЙТА ГРЪБНАК“ накара много хора да си спомнят за това какво е било при гостуването на този руски театър преди повече от четири десетилетия“, заяви той.

Назад

Top