Константин Проданов: Тенденцията в Европа е естествените монополи да се връщат в ръцете на държавата

„Това, което се случва около сделката с ЧЕЗ е мега скандал, който има потенциала да свали правителството, ако премиерът не действа по начин, който може да успокои общественото напрежение. За мен изходът е един-единствен и той е анулиране на сделката. Това може да бъде направено както от КЕВР, така и от ДАНС по линия на заплахите за националната сигурност, които произтичат от факт, че лице без опит и експертиза в икономиката ще поеме отрасъл, който засяга съдбата на над 3 милиона българи“. Това заяви пред великотърновския ежедневник „Янтра днес“ председателят на АБВ Константин Проданов. „Сделката първо трябва да бъде анулирана, а след това държавата трябва да направи постъпки, за да получи контролен пакет или цялата собственост върху ЧЕЗ. В цяла Европа има тенденция за връщането на държавата в този тип естествени монополи – електроразпределение, водоснабдяване. В много държави, на които се възхищаваме, тези дружества са в държавни ръце, дори ЧЕЗ е държавна компания. Това е сектор с много голямо значение за националната сигурност, защото ако той е във вражески ръце, ние бихме могли да бъдем превзети като държава буквално за половин ден, защото цяла Западна България, начело с Генералния щаб ще бъдат обездвижени, ако някой дръпне шалтера. Оправданията и противоречивите скандали, които дадоха управляващите по повод сделката, за мен са престъпно безхаберие“, посочи Проданов.

По думите му неяснотите около сделката за продажбата на дружеството  много напомнят такива случаи от близкото минало, при които бяха продадени „Булгартабак“, телеком оператори и др. В тази връзка той отговори и на още един въпрос, свързан със стабилността на управлението на страната. „В случая с ЧЕЗ управляващите подцениха обществената реакция, която е закономерна, когато става дума за топлото и светлото на хората. Няма логика да са искали да свалят самите себе си. По-скоро се опитват да поставят под свой контрол чрез подставени лица и този сектор. Това е бизнес, който генерира оборот от близо 2 милиарда лева годишно. Това са свежи пари, които в лицето на този, който управлява сектора, може да са нещо много значимо. С тях може да се купи медийна власт, политическа власт, гласове. Това е много апетитна хапка. Управляващите и кръговете около тях, знаейки, че след 2 години еврофондовете ще секнат, търсят нова „кеш крава“, която да им позволи да паразитират върху публичния ресурс“.

Според лидерът на АБВ скандалите, които непрекъснато разтърсват държавата ни, обърканите реакции от страна на правителството и нестабилността в страната като цяло, са все по-ясен индикатор за това, че управляващите за пореден път няма да могат да изкарат цял мандат. „Не допускам, че премиерът Бойко Борисов ще направи резки движения преди края на европредседателството, но много скоро след това положението му ще стане неудържимо. Притеснява ме, че той най-вероятно ще ги предизвика, докато опозицията срещу него все още не е силна, за да възпроизведе един добър резултат, което ще го върне отново на власт. Сега правителството го държи и фактът, че няма ясна и смислена опозиция, която да застане срещу него. Отправят се кресливи обвинения, а не критики по същество. Това не може да мотивира хората. Единственият начин моделът ГЕРБ да бъде премахнат, е чрез широко обединение, което да е антиГЕРБ. Това трябва да е едно широко обединение в ляво-център, което трябва да предложи друг алтернативен модел за управлението на държавата“.


Повече подробности по темата може да прочетете на:

https://www.dnesbg.com/pari-i-vlast/vupravlyavashtite-i-kragovete-okolo-tyah-tarsyat-nova-kesh-kravav.html

Назад

Top