Константин Проданов: Ударът по частните „Дунарит“ и „ЕМКО“ ще съсипе и държавната „Кинтекс“

 „Определени кръгове, които в момента са овластени, използват позицията си, за да ударят няколко частни предприятия като „Дунарит“ и „ЕМКО“. Само че го правят по начин, който ще съсипе и държавните предприятия в сектора“. Това заяви в ефира на телевизия BIТ председателят на АБВ Константин Проданов.  Той бе категоричен, че заводите от военнопромишления ни комплекс са печеливши и нямат нужда от оздравителни или приватизационни процедури и намеса на държавата. „Аз просто се опитвам логично да си обясня каква е ползата на държавата от това да съсипе един изключително добре работещ бизнес, който за миналата година е на десетки милиони печалба и е платил доста големи данъци в страната ни. Бизнес, който наема хиляди работници и носи огромен потенциал за бъдещо развитие, особено в контекста на инициативата за изграждане на общоевропейска отбрана. Защо точно в този момент държавата казва: „Аз ще взема да национализирам едно работещо предприятие“? Защо да го прави? Най-вероятно този натиск срещу сектора идва в резултат от комбинация между вътрешни и външни сили. Факт е обаче и, че борбата за „Дунарит“ е част от борбата за овладяване на наследството от КТБ. Пак казвам, това не е предприятие в затруднение. Всичко, което се случва с „ЕМКО“ е просто претекст то да бъде овладяно, да се национализират пасивите му. Сега това се случва, защото всички други опити то да бъде овладяно са изчерпани, а сега това е поредния ход от играта, който е по-видим за обществото, защото вече започва да се пипа по-грубо. Виждате, има обвинения срещу собствениците, опит да се национализира. Сега започват да го удрят през държавната „Кинтекс“ като отменят поръчките, които има за продукцията на „ЕМКО“. Явно има интерес или собствеността да бъде сменена и прехвърлена в „правилните“ ръце, или, както казах, има много сериозни външни интереси, които имат изгода страната ни да бъде изместена от оръжейния бизнес. В този сектор вакуум не съществува. В момента, в който ние изчезнем, на мястото ни ще се появи някой друг. Проблемът обаче е, че съсипваме и държавните предприятия, за да ударим частните. Това е все едно да изгорим къщата си, за да запалим на съседа плевнята“, посочи Проданов.

Лидерът на АБВ бе призован за коментар и по отношение на дейността на правителството и твърденията на представителите на управляващите, че страната ни се ръководи отлично и бележи ръст на развитие в редица области като чуждестранните инвестиции, борбата с безработицата и др. „Ниската безработица до голяма степен се дължи на факта, че огромна част от работоспособното ни население се изнася да търси препитание извън страната. Подобна ниска безработица бяха постигнали например и в Латвия, но там са се върнали на равнища от 19 век по отношение на броя на населението. У нас става същото. Тук хората, които искат и могат да работят, не желаят да го правят за робовладелци, които им предлагат по 400 – 500 лева заплата и просто си заминават. По отношение външните инвестиции ще посоча, че само от началото на годината до сега има срив на преките чуждестранни инвестиции с повече от 50 процента, а чужди инвестиции в производство има съвсем спорадични и то в сектори с много ниска добавена стойност“.

„Всички тези твърдения показват само за какво самозабравяне става дума при управляващите. В страна, в която хора се самозапалват от немотия, в която хората масово нямат зъби, защото не могат да си позволят да ги лекуват, те ни говорят, че всичко е по мед и масло. Тези твърдения показват още, че някои хора явно живеят в някаква паралелна реалност. Бъдещето наистина може да изглежда много розово, погледнато през чаша депутатско или министерско розе, но обикновените хора не гледат на живота през такива средства“, посочи Константин Проданов.

 

Назад

Top