Любомира Ганчева: „Визия за България“, представена от БСП, е демагогия, популизъм и поза

 „Визия за България“, представена от ръководството на БСП, е демагогия, популизъм и поза. Това заяви зам.-председателят на АБВ и председател на АБВ – Младежи Любомира Ганчева по време на пресконференция. „Като председател на АБВ – Младежи с почуда забелязах острата липса на каквато и да е младежка политика във „Визия за България“ на БСП. Да, БСП не могат да се похвалят в реални постижения в областта на младежкото включване, нямат представител на младежката организация в ръководството си. Но ми е чудно с какви очи погледнаха членовете на МО в залата при представяне на Визията, как точно  очакват от младите хора да убеждават своите връстници, че са в състояние да предложат наистина нова визия, когато в нея не е отделен и ред, специално адресиран към тях? Осезаема е и липсата на конкретика, на ясен хоризонт, на това как Визията ще промени живота на обикновения човек. Дълбоко вярвам, че политиката не живее в красивите зали или в институции като Народно събрание, Министерски съвет, Президентство, на “Позитано”, а живее сред всеки един човек и неговите проблеми и говори на неговия език – кратко, ясно и точно. А това липсва фрапиращо в документа“, посочи тя.

По думите й ръководството на „Позитано“ е демонстрирало за пореден път  и „традицията“ да се възползва от всяка добра чужда идея и инициатива без скрупули. „От медиите научих, че в навечерието на традиционния събор на Бузлуджа г-жа Нинова ще открие младежка Кръгла маса, посветена на темата: „Младите хора на Балканите: Мисия Оставам!” В тази връзка припомням, че ние от АБВ-Младежи вече година и половина успешно реализираме редица мероприятия като част от националната ни инициатива с поразително близкото име “Оставам в България”. Освен с приказки и дискусии, я изпълваме със съдържание, и то не в зали, а сред хората. МО на БСП са се включвали в нашите инициативи и са подписали младежка Харта, предложена от нас. Оставам на медиите преценката защо не сме получили покана за участие в дискусията, когато активно работим по темата. Използвам случая чрез тях да напомня на колегите от БСП, че лидерството е в това да обединяваш различни групи хора по значими теми и да даваш личен пример, както правим ние в АБВ-Младежи, а не сам да си повтаряш между 4 стени, че си най-добрият“.

Думите й допълни председателят на АБВ - Младежи за София Пламена Заячка, която посочи, че визията за култура на БСП се свежда на практика до липса на такава. Още на пръв поглед се забелязва липсата на нематериално културно наследство във Визията, което е стожер и основа на българската култура. В основата на документа на БСП е културното многообразие, което е приоритет на международни организации като ЮНЕСКО, Съвета на Европа и ЕС. Ако визията за култура се заключава в опазването на културното многообразие на национално ниво, то следва да я преименуват във визия за интеграция. Предложените от социалистите 6 фонда не е ясно откъде ще се финансират. Не се споменава за повишаване на бюджета за култура. “По отношение на фонд "Развитие на културното наследство" ще посоча, че нашето културно наследство преди всичко трябва да бъде опазвано и социализирано, а не развивано, защото в противен случай се превръщаш в част от проблема с некоректно възстановяване „до керемида” на археологически обекти, с което се постига единствено загуба на автентичност и създаване на ново наследство с цел усвояване на средства. В това отношение редица експертни общности са изказали публично позиции“, заяви тя.

Назад

Top