Мерките на АБВ срещу незаконния реекспорт на лекарства срещнаха подкрепа от парламентарната комисия за борба със сивата икономика

Предложенията на АБВ за мерки срещу незаконния реекспорт на лекарства срещнаха подкрепа от парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Председателят на комисията Емил Димитров заяви, че сигналът на Алтернатива за българско възраждане и предложенията им за конкретни действия, с които да бъде борено порочното явление ще бъдат в основата на специален доклад. „Вчера в нашата комисия дойдоха представители на АБВ, които ни предоставиха едни много обстойни, много подробни предложения за това как може да се  разреши този проблем. Описаха схемите за нелегалния реекспорт при търговията с лекарства в България. Този анализ ще приложа към доклада, който нашата комисия ще изготви и ще предостави на останалите комисии в парламента и на прокуратурата“, заяви по време на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров.

От АБВ предоставиха на журналистите информация за схемите, по които в България се осъществява нелегалния реекспорт на лекарства, както и възможните мерки за прекратяване на тези нехуманни практики, които застрашават живота и здравето на хората и ощетяват бюджета на НЗОК.

„Схемите на този реекспорт са четири. Първата и единствената, която е законна е тази, в която даден дистрибутор на лекарствени средства внася определено количество и след това изнася част от него. При това положение не се нарушава закона и ако този реекспорт е в рамките на 15-20 процента, това не влияе върху здравната ни система. При втората схема даден дистрибутор внася определено лекарство и го разпределя при дистрибуторите на дребно, т.е. в аптеките, а после друг дистрибутор изкупува лекарството и го изнася. Това е абсолютно забранено от закона. При третата схема се осъществява изземване на лекарства от аптечната мрежа чрез фиктивни пациенти и рецепти. В този случай здравната каса плаща за лекарството, а после то се реекспортира и продава на много по-високи цени. В четвъртата схема се осъществява отклоняване на лекарствени средства от болниците“, посочи членът на НС на АБВ и зам.-председател на здравната комисия в 43 Народно събрание доц. д-р Георги Кючуков.

„Едно от нашите предложения е за законови промени, които да дадат възможност на Изпълнителната агенция по лекарствата да контролира реекспорта на медикаменти“, допълни доц. Кючуков. Той посочи още, че от АБВ ще настояват за изграждането на информационна система, която да обхваща всички лекарства, които влизат в България и тяхното местоположение, както и да бъде въведено изискването въпросният реекспорт на медикаменти да става само с разрешението на производителя или носителя на лиценза“.

Назад

Top