Невена Стоянова пред "Фокус": Управляващите не желаят или не са в състояние да реагират по казуса на хората с увреждания, въпреки че демонстрират активен работен процес

Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ и експерт в областта на социалната политика, в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и техните протести.

Фокус:Г-жо Стоянова, близо месец продължава палатковият лагер на майките на деца с увреждания. Вие сте председател на Федерацията на женските клубове в АБВ. Каква е позицията на партията по отношение на внесения законопроект за личната помощ и подкрепяте ли исканията на протестиращите, свързани с нея?

Невена Стоянова:

АБВ изказва напълно разбиране към протестиращите родители на децата с тежки увреждания. Неглижираното отношение от страна на държавата ни в продължение на години по отношение на проблемите на хората с увреждания, в частност и на децата, доведе до този логичен завършек и ескалиране на напрежението. Съответно изведе хората в палатковия лагер. До това се стига, когато нещата не срещат разбиране. Повече от месец тези хора настояват проблемите им да бъдат решени. На този етап сякаш управляващите не желаят или са в несъстояние да реагират по казуса, въпреки че демонстрират активен работен процес. Предвид интересите на децата с тежки увреждания и на хората с увреждания, едновременно с това и спазването на обществения интерес за прозрачност и за ефективно управление на публични средства, трябва спешно да се вземат мерки, да се разработи и приеме нов закон и съпътстващата го нормативна уредба, която да регламентира всички казуси и да даде възможност за реално упражнение на правата на хората с увреждания. Всичко това трябва да стане в разумен срок в началото на следващия политически сезон. Като в подготовката на този нов закон трябва да вземат активно участие представители на различните групи хора с увреждания, които да споделят свои добри практики, мнения и опит. Трябва да се заимстват добри практики от развитите европейски държави и да се спазят всички европейски изисквания. По отношение на внесения законопроект, считаме, че той няма да реши проблемите на хората с увреждания. В него са засегнати проблеми, които касаят едва 10% от хора с увреждания. Ако се приеме този законопроект, решаваме проблемите на 10 % на хората с увреждания и извеждаме останалите 90% пак на палатки или под прозорцитпе на „Дондуков“. Работата на парче в случая няма да донесе никакви ползи на обществото и в частност на хората с увреждания. Преди две години непосредствено след министър Ивайло Калфин, министър Зорница Русинова увеличи месечните пенсии на деца с увреждания до 18-годишна възраст на 930 лв. Да, частично решиха проблема, стопираха нагнетяването на напрежение, но се оказа, че сред навършване на 18 години тези вече възрастни изпадат в състояние на крайна безпомощност и невъзможност за водене на нормален живот. Затова считаме, че е нужно цялостно разработване на нов законопроект, който да подсигури всички социални групи.


Фокус:

Протестиращите майки на деца с увреждания не са доволни от комисиите за ТЕЛК. Възможна ли е справедлива оценка за възможностите и потребностите на хората с увреждания?

Невена Стоянова:

Да, категорично. Работният процес трябва да е във всички посоки, в това число ТЕЛК, помощните средства, различните групи на хора с увреждания. Той би трябвало да допринесе за балансираното решение на всички проблеми. В момента всички помощни средства, които ползват хората с увреждания се предписват и назначават от помощна комисия. Самите помощни средства са в ресорите на социалното министерство в Агенция за социално подпомагане, която се разпорежда с тях. Трябва да се подберат добри експертни групи, които да работят по съставянето на добър законопроект, респективно закон.

Фокус:

В публичното пространство се заговори за „вербална агресия“ към майките на деца с увреждания. Смятате ли, че е налице такава и как трябва да й се отговори?

Невена Стоянова:

В последния месец имаше сериозно прехвърляне на искри и от страна на премиера Борисов, така и от страна на Димитър Манолов. Няма да коментирам техните думи, но сами по себе си те са бумеранг, произволно хвърлен в обществената среда и е въпрос на време да отключат действия. Безумие е обаче, че държавата в лицето на социалното министерство вместо да заеме отговорна позиция, настройва майките на деца с увреждания срещу организациите, с които трябва да работят и да си сътрудничат. В крайна сметка ние живеем в 21 век и ПП АБВ винаги е ценяла и ще продължаваме да взимаме предвид мнението на всички български граждани, независимо от формата, в която са представени. Струва ми се недобре в съвременното демократично общество да се налага натиск за унифициране на мнението на стотици хиляди българи и изказването им през национално-представени организации с цел да се удовлетворят нечии желани, в случая на премиера. Щом тези хора имат проблеми, те имат възможност, живеем в демократично общество да излязат там където са преценили , че е нужно. Да, на жълтите павета, да под прозорците на „Дондуков“.

Фокус:

Според Вас има ли консенсус между институции и политици по отношение на проблемите на тези хора и трябва да ли да се промени философията на социалната ни политика?

Невена Стоянова:

Задължително. Преди две години от АБВ, министър Ивайло Калфин, заедно с неговия екип и нашата парламентарна група положихме огромни усилия и успяхме да разпишем един проектозакон, съобразен с всички европейски изисквания. Той беше направен изключително професионално след обследване на добре работещи европейски практики – от Германия, Франция, дори от Естония. Съобразени и пригодени бяха всичките тези предложения за условията в България. Специално място е отредено на принципите на функицониране, на методиката на Световната здравна организация за хора с увреждания. Тази методика се базира и обследва възможностите на хората, т.е. какво могат да работят, как биха могли да се пригодят и интегрират в обществото, а не какво не могат и как да бъдат класифицирани от ТЕЛК със съответната категория. С тази връзка с подаването на оставка на министър Калфин преди две години и излизането ни от управлението, промените в социалните министерство са почти нулеви и смятам, че това е резултат от липсата на добра политическа култура за приемственост и експертна, а не политическа оценка. От всичко това страдат всички български граждани и данъкоплатците.

Фокус:

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, а тази на министър Бисер Петков все още не е оттеглена. Каква е оценката Ви за тази ситуация и до какви резултати може да доведе?

Невена Стоянова:

Обществото винаги е било изключително чувствително на тема прозрачност и разумно управление на публичните средства. Логично беше на фона на създалата се ситуация, когато се харчат с лека ръка 8000 лв. за самолетен билет, да се поиска нечия оставка. Друг е въпросът, че в случая е жертван висш експерт в лицето на г-жа Росица Димитрова. Хвърлянето на оставки не би решило проблемите в социалната сфера. По-скоро това е политически ход, с който премиерът Бойко Борисов печели време. Разбира се, упражнява манипулации върху обществото.

Деница КИТАНОВА

Назад

Top