Невена Стоянова: Решението на КЕВР за поскъпване на тока и парното и ще доведе до по-бързо обедняване на населението

Решението на КЕВР за поскъпване на тока и парното е несправедливо и ще доведе до по-бързо обедняване на населението. И към момента една трета от българите ежемесечно забавят заплащането на режийните си разходи поради липсата на достатъчно финансови средства. Още повече българи мръзнат по цяла зима, защото могат да си позволят да отопляват само една малка част от своите жилища. Това е сериозен проблем, който управляващите се опитват да „заметат под килима“, но той ни прави не просто енергийно бедни, а ни поставя сред най-засегнатите от този проблем жители на Обединена Европа. Това заяви по време на пресконференция Невена Стоянова, председател на Федерацията на женските клубове в АБВ. По думите й политиките за преодоляване на проблема, които държавата провеждаq са нерационални, като целевите помощи достигат до прекалено малък брой хора, които ги изразходват за закупуването на изключително неефективни и замърсяващи околната среда горива.   

„Последното решение, което взе КЕВР, с което от 1 юли тази година покачи цената на електрическа и топлинна енергия, ще затрудни чувствително живота на българските граждани, особено на най-засегнатите социални групи. Съответно това ще ускори процеса на обедняване на населението. Макар че шефът на КЕВР сподели, че решението е справедливо, ние не смятаме, че е така. Защото увеличението на пенсиите с 3,8% категорично се губи, особено в областите Плевен и Бургас, където предстои увеличение на топлинната енергия с над 15%. Голямата диспропорция между доходите и нарастващите цени на електрическото и топлинната енергия ще допринесе за по-бързото обедняване на населението. Респективно това води до нагнетяване на напрежение в над 2 млн. български граждани. Това са най-уязвимите социални групи“, каза Стоянова. Тя посочи, че в началото на следващия политически сезон от АБВ планират да организират дискусия на тема „Енергийна бедност“. 

В заключение Стоянова разкритикува и програмата за саниране. Тя посочи, че санираните сгради нямат паспорт и документи за промяна на отоплителните инсталации, което на практика обезсмисля и намалява чувствително процента на енергийна ефективност.

 

 

Назад

Top