Областното ръководство на АБВ-Варна се срещна с ръководството на Тракийските дружества в морския град

По инициатива на Областното ръководство на ПП АБВ-Варна се състоя среща с ръководството на Тракийските дружества в морския град. В рамките на срещата областният председател на партията в морската ни столица доцент Георги Кючуков изложи желанието и готовността на ПП АБВ за партньорство с Тракийските дружества – за съвместна работа по постигане на по-добър живот на българските граждани, част от които са и наследниците на тракийците, принудително изселени от своите земи и разселени из цяла България. Тук се подчерта желанието да се работи за събирането на българо-турската държавна комисия – нещо което не се е случвало в последните десетина години - и да се поставят на масата пред турската държава за разглеждане на въпросът за обезщетенията, които трябва да се изплатят на наследниците на тракийците за отнетите им земи и имоти.

Доцент Кючуков запозна подробно гостите и с позицията на АБВ по темата за новото име на Македония и по спазването на сключения наскоро Договор за добросъседство между двете държави. Той припомни приноса на България, която на срещата на НАТО в Букурещ трасира възможността за ускореното приемане на Македония в Алианса при спазване на изискванията, поставени пред нея.

Областният председател на АБВ във Варна посочи необходимостта от по-висока активност на българското правителство при всички случаи на забелязани нарушения от недобросъседски характер от страна на съседната ни държава. И добави, че посланикът  на Македония у нас трябва да бъде незабавно привикван в Министерството на външните работи и да му се връчва официална протестна нота за забелязани нарушения на договора за  добросъседство. Важна стъпка би било също да се активира работата на т. нар.  Мултидисциплинарна комисия, а съставът й да бъде сменен с хора, които имат  обективно отношение към историята, патриоти, хора, които  ще се борят за българския национален интерес.

Доц. Кючуков определи като изключително груба грешка фактът, че България не се е включила  в разговорите с Македония за името на държавата. „Когато излезе вторият  вариант за името Северна Македония ние също предупредихме, че това е предпоставка за посегателство срещу нашата история и за бъдещи териториални  претенции“, добави той.

Гостите от Тракийските дружества, представени от Веска Димова и Георги Георгиев, отправиха покана към ПП АБВ за предстоящия традиционен Тракийски събор на Петрова нива.

Назад

Top