Пламена Заячка: Стремежът на официалните власти в Македония за утвърждаване на македонска идентичност е за сметка на българската история и културно наследство

В Македония се утвърждава последователна антибългарска позиция и стремежът на официалните власти в Македония за утвърждаване на македонска идентичност е за сметка на българската история и културно наследство. Това заяви на пресконференция председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка. Тя коментира, че тази тенденция се е засилила особено след подписването на договора между Атина и Скопие.

В този смисъл ПП АБВ настоява държавата да защити институционално българските интереси, посочи Заячка. „Искаме на първо място Комисията по външна политика на Народното събрание да извика министъра на външните работи да извика и събере членовете от българска страна на Мултидисциплинарната комисия и да настоява пред тях да бъде формулирана ясна рамка на поведение и да се регулират правилата на отчетност на тази комисия. Към момента Комисията се отчита веднъж годишно към министъра на външните работи. Искаме тази отчетност да има публичен характер. Второ, да се дефинира понятието „обща история“, като се подчертае, че периодът до 20- те години на 20 век, няма как да бъде тълкуван по друг начин в македонската история, освен като част от общата ни история, тъй като дотогава населението в тези земи е с българско самосъзнание и това го доказват редица документи. На предстоящото заседание на Комисията и на българска и македонска страна на 4 и 5 октомври да се разгледа и постави въпросът за Илинденско-Преображенското въстание и неговия характер“.

Пламена Заячка каза още, че ПП АБВ настоява да се спрат опитите за фалшификация по отношение на българското литературно наследство и опитите да бъдат македонизирани български писатели като Димитър Талев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски. Това е причината ние от АБВ да настояваме пред премиера Борисов, пред министъра, пред Мултидисциплинарната комисия и нейния председател да се реагира своевременно и да не чакаме да мине референдума, после приемането в НАТО и ЕС, посочи Заячка.

Назад

Top