ПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАЕЛЯТ НА ПП АБВ РУМЕН ПЕТКОВ ПО СЛУЧАЯ „ХАШОГИ“

Случаят „Хашоги“ е един от най-ярките примери за нравствения срив обхванал САЩ и Европа, където явно парите са изведени като ценност, която има по-висока стойност от човешкия живот и от свободата на словото. Еманация в това отношение е изказването на президента Доналд Тръмп, че САЩ имат договори за над 410 милиарда долара със Саудитска Арабия и това ги задължавало да бъдат много внимателни и деликатни. Европа също се колебае по случая близо двайсет дни, като със спорадичните изявления на отделни свои представители, само задълбочава усещането за безсилие и абсолютна неспособност да отговори на очакванията на хората в битката за справедливост.

В това отношение несъстоялият се български посланик в Саудитска Арабия – Димитър Абаджиев надмина себе си, като се яви на икономически форум, който беше бойкотиран от всички европейски фирми, в които има морал или поне остатъчен такъв. И това задължава нашето външно министерство и президента Румен Радев да предприемат всички възможни мерки, за да го отзоват веднага. Защото по-позорящо явление от това да легитимираш режим, който сам си е признал, че негови служители са ликвидирали журналист, в съвременните условия трудно може да бъде постигнато.

Ние от АБВ реагирахме по случая „Хашоги“ още преди десетина дни, като  с изключителна тревога и настояване призовахме Европа да се изправи категорично срещу този брутализъм, който беше демонстриран от страна на Саудитска Арабия. Европа за съжаление масово си мълчи и това още веднъж задълбочава впечатлението, че евроатлантическите ценности са отживелица, и че лидерите и институциите на тази Европа, към която всички толкова много се стремяхме, и която всички толкова много искаме,  висят между долара и еврото, когато трябва да застанат зад човешкия живот и свободата на словото.

За това ПП АБВ настоява България веднага да прибере своето недоразумение, под формата на посланик, от Саудитска Арабия. Също така страната ни трябва да поиска от ЕК,  незабавно да вземе всички категорични мерки за изолация на бруталния режим в Саудитска Арабия. България трябва да настоява и в НАТО, за забрана на всякакъв оръжейни доставки за  тази държава. 

Това трябва да се случи, ако искаме поне пред собствените си граждани да покажем, че сме се борили и се борим за цивилизована Европа, в която свободата на словото и човешкия живот са от първостепенно значение.

В заключение ще отбележа, че огромно впечатление също прави и крещящото мълчание по случая „Хашоги“ на всички български политици и институции.

.

Назад

Top