Представители на ПП АБВ участваха в дискусионна среща със заместник-председателя на НС Емил Христов и зададоха въпроси за кризата във ВМЗ Сопот и превъоръжаването на българската армия

Представители на ПП АБВ се включиха в дискусионна среща със заместник-председателя на НС - Емил Христов, организирана от Родолюбиво движение „Иван Вазов“.
Темите на срещата бяха: превъоръжаване на българската армия, необходимост или ненужно изразходване на средства, възможности за участие на българския ВПК и критерии за избор на чужди военни производители; възможно ли е изграждане на летище в Стара Загора и инфраструктура, която да го свърже с двете ключови магистрали на България – „Тракия“ и „Хемус“; възможности за организиране на военно-патриотично обучение сред младежите и провеждане на занятия във формат „Патриотични игри“.
На срещата присъстваха Любомира Ганчева - зам.-председател на ПП АБВ, Георги Илчев - член на ИБ на ПП АБВ, проф. Михни Люцканов - областен председател на АБВ-Стара Загора, Гинчо Гинчев - общински председател на АБВ-Стара Загора и десетки активисти и симпатизанти на партията.

В рамките на форума зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева цитира официалните финансови отчети на ВМЗ „Сопот“, според които за първото тримесечие на 2018 г., спрямо 2017 г., печалбата на дружеството намалява 23 пъти - от 28 млн. лв. през 2017 г., на 1,2 млн. лв. през 2018 г. Продажбите за същия период намаляват с 66%. Подобни резултати имат и останалите предприятия от военнопромишления комплекс на страната, сред които и „Кинтекс“. Ганчева припомни, че министърът на икономиката е поел ангажимент за осигуряване на нови поръчки за ВМЗ Сопот и подписване на договори и поради тези уверения дружеството е "затворило" значителни средства в суровини за поръчки, каквито до момента няма. В този контекст Ганчева попита Емил Христов дали подкрепя действията на министъра, който с обещанията си е довел до презапасяване със суровини, и то при спад на продажби и печалби на дружеството.

Христов отговори, че не е казвал, че военната промишленост е бъдещето за младите. По думите му, военната промишленост работи добре, когато има война някъде, но отбеляза, че при война в Сирия промишлеността ще работи добре, но ще ни изпращат мигранти и нещата са свързани. Според него, друг е въпросът, че в Сирия воюват страни със сериозен военнопромишлен комплекс и нямат нужда от нас. Той заяви, че вярва, че българската икономика трябва да работи, защото има потенциал и печалба и защото когато имаме военна промишленост, ние сме по-силни и уверени в себе си. Христов даде пример за късогледство с един от първите контингенти на България в Босна като част от холандския контингент, където са изпробвани родни прибори за нощно виждане, които се оказват много по-добри от това, с което разполагат холандците. При завръщане този факт е отразен в докладите, но до момента няма движение. За Христов има още много примери за подобно късогледство и изрази уверение, че не се презапасяваме, а това е нормално обновяване на запасите на едно армия. Според него друг въпрос е фактът, че до момента сме имали огромни запаси, които не знаем какво да правим - не можем да реализираме или утилизираме. Така че военната промишленост, по думите му, трябва да получава поръчки преди всичко от нашата армия, нашите въоръжени сили и трябва да престанем да мислим, че тази промишленост работи само за износ и министърът има основание.

 

Назад

Top