ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА ПП АБВ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СЪБИТИЯТА В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

Политическата криза в Република Македония не е от вчера. Събитията в парламента са логично следствие на дълбокото разделение сред политическите сили и граждани на Република Макдония през последните години, периодически водещо до ескалация на напрежението, сблъсъци между различни групи на обществото, прояви на етническо противопоставяне.

Отношенията с Република Македония са неизменен приоритет за българската външна политика. Общата история не само не трябва да ни разделя и противопоставя, а напротив – да ни сближава в общите задачи, които имаме да решаваме в укрепването на стабилността на Балканите, икономическия възход и социално благоденствие на двете страни и целия регион като част от обединена Европа. Това, разбира се, изключва националистическата реторика, злоупотребата с историята и базираните на това недружелюбни действия.

Всички наши действия следва на този етап да се съсредоточат върху успокояване на обстановката в Македония, без да имат привкус на намеса във вътрешните работи или избор на страна в междупартийния и междуетническия конфликт. Огънят в къщата на съседа лесно може да пламне и в къщите на други съседи на Македония. Не е трудно да се предскаже, че събитията в тази страна могат да се прехвърлят и към други части на Западните Балкани.

ПП АБВ се изказва в полза на следните действия на Република България:

-         Да поиска задвижването на политическите механизми на ЕС и НАТО за умиротворяване на обстановката в Македония. Това може да се направи съвместно с други наши партньори и съюзници от региона на Югоизточна Европа.

-         Да подкрепи задвижването на механизмите в Съвета на Европа и ОССЕ за нормализиране и наблюдение на обстановката в съседната държава.

-         Правителството на Република България да направи цялостна оценка на ситуацията в Република Македония от гледна точка на възможните рискове и заплахи за сигурността на България и представи пред Народното събрание и/или Консултативния съвет за национална сигурност при президента комплекс от действия и инициативи от наша страна в двустранен, регионален и европейски план.

-         Министърът на външните работи да докладва в Комисията по външна политика на Народното събрание за състоянието и перспективите на двустранните отношения с Република Македония, включително работата по Договора за добросъседство.

-         Компетентните инстанции да наблюдават с повишено внимание и реагират на всякакви случаи на нарушаване на правата на лицата с българско гражданство и българско национално самосъзнание.

-         Да предложи „добри услуги” за възобновяване на преговорите между политическите сили в Република Македония. Това ще демонстрира не само нашата тревога, но и готовност да съдействаме „на терен”.

 

Назад

Top