Ръководството на АБВ обсъди с Н.Пр. Софиян Елтрики, посланик на Либия в България, отношенията между двете държави

Председателят на АБВ Румен Петков и членът на ИБ на партията и отговорник по въпросите на международните отношения доц. Георги Кючуков проведоха среща с Н. Пр. Софиян М. Елтрики, посланик на Либия в България, която бе организирана от съветника по въпросите за Арабския свят към Алтернатива за българско възраждане Анастас Терзобалиев.

По време на разговора бяха обсъдени перспективите са подписване на спогодба за социални гаранции между двете държави, както и стартирането на подготовка за обучение на либийски полицаи в България.

Петков и Кючуков запознаха Н. Пр. Елтрики с детайлите, около  проведената от тях среща с министъра на труда и социалната политика на страната ни Бисер Петков и очакването в най-скоро време либийския му колега министър Ал-Мехди Ал-Амен да бъде поканен у нас, за стартиране на дискусия относно подготовката на ратифициране на споразумението, което да гарантира социалните придобивки на нашите сънародници, работили зад граница в арабската държава.  Председателят на АБВ информира либийския посланик, че през последните няколко дни е провел срещи с десетки български граждани, които са работили в либийската държава за различен период от време.

От АБВ изразиха и надежда, че очакват пълна подкрепа от страна на Н. Пр. Елтрики за ускоряване на процеса по подписването на договора.

Доц. Георги Кючуков представи пред либийски дипломат възможностите, с които разполага българската държава за подготовка на либийски студенти у нас. Посочена бе готовността на УНСС да отговори на очакванията на  министър Ал-Мехди Ал-Амен по отношение на това, да подготвя студенти от Либия в сферата на администрацията.

По време на срещата либийския посланик изрази надежда, че Р България може в най-скоро време да открие посолство в Триполи. По думите му това ще бъде изключително полезно за задълбочаване на ползотворните отношение между двете държави.

Назад

Top