Румен Петков: АБВ винаги се е борила и ще се бори за гарантиране на енергийната и национална сигурност на България

Едната от битките на АБВ е за гарантиране на енергийната и социална сигурност на България. За разлика от всички останали партии, ние винаги сме били последователни, методични и мотивирани в това отношение. И изграждането на АЕЦ „Белене“ и изграждането на „Южен поток“ нямат алтернатива. Това заяви в ефира на БНТ председателят на АБВ Румен Петков. „По отношение на газопровода България трябва да се бори да бъде трансмисията на ЕС. Да получава доходите от транзитните такси. Да си гарантира собствената енергийна независимост. За това и една от битките на АБВ е срещу двойните стандарти. Онзи ден госпожа Меркел буквално каза, че на „Северен поток“ винаги са гледали като на икономически проект, а на нас десет години ни обясняват, че „Южен поток“ е зависимост. Точно тези двойни стандарти водят до отвращение към Европейския съюз. Те всъщност са в тежко противоречие с европейската ценностна система и ние трябва да се преборим за нашия национален интерес“, посочи той.

По отношение на АЕЦ „Белене“ Петков заяви, че централата не просто гарантира национална сигурност, работни места и ръст на икономиката, но и осигурява България енергийно в ера, в която това е жизнено необходимо. „Бях на един много сериозен международен форум, в който един британски политик обясни как в нашия регион след време няма да достигат енергийни мощности.  И ако някой твърди, че това е проект, обрасъл с корупция - нека да извади доказателствата“, категоричен бе председателят на АБВ, който призова всички, които подкрепят енергийното бъдеще на страната да подкрепят митинга на партията в защита на тази кауза. „Искам да се възползвам от трибуната на БНТ да поканя всички, които искат енергийна сигурност да подкрепят нашия митинг утре в 18 часа пред сградата на правителството в София. Това е митинг в подкрепа на изграждането на АЕЦ „Белене“ и за изграждането на газопровода „Южен поток“  през България“.

В заключение Румен Петков коментира и идеите Р Македония да бъде прекръстена на Илинденска Македония, както и реакциите по темата от страна на политиците в западната ни съседка. „Това е против българския интерес. И не случайно македонският премиер Зоран Заев, сега на 20 май, говори за етносите, които са участвали в Илинденско-преображенското въстание и споменават македонци, албанци, сърби, власи, бошняци и роми, а никой не споменава българи. Първо, това може да се тълкува като знак на отказ от така наречените антични корени на македонската държава. И второ, външният натиск не бива да бъде за сметка на българската история и на българския интерес. Когато наши учени години наред са доказвали българската роля в това въстание, днес да се съгласяваме да бъде потъпквана историята и патриотизма ни е някак нелепо. Да, Гърция сигурно има своите национални интереси, но такива имаме и ние, и ние от АБВ сме против поругаването на българския национален интерес“.

 

Назад

Top