Румен Петков: АЕЦ „Белене“ е енергийна и национална сигурност за България и между 40 000 и 50 000 работни места

Ако някой каже, че „Белене“ е забавян 30 години сигурно ще бъде прав, но днес ние вече имаме доставено оборудване на площадката. И аз по принцип не разбирам защо през 2008 година процеса по изграждане на съоръжението беше спрян. Не мога да преценя защо правителството реши сега да го рестартира, но това е едно от малкото действия на кабинета, което си струва да бъде подкрепено. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ председателят на АБВ Румен Петков. Според него в момента пред страната ни има две възможности. Едната е тя да излезе от клуба на ядрените държави и да влезе в зависимост от доставката на електроенергия отвън, буквално след десет години. Другата е стартирането на изграждането на АЕЦ „Белене“, което ще осигури поне един завършен и работещ блок на централата след десет години, ще ни гарантира между 40 000 и 50 000 работни места в средносрочен период, енергийна и социална сигурност, ще ни даде друго самочувствие на нация с нови технологии.

Във връзка с темата Петков коментира тезите на противниците на проекта, които твърдят, че той е опасен, неизгоден и ще вкара държавата в дългове. „Имаме декларативно заявление, че България няма да се ангажира с изкупуването на ток, което за съжаление направихме с американските централи в „Марица-изток“. Има и ясни гаранции, че страната ни няма да поема гаранция от гледна точка на националния бюджет и днес сме свидетели на това, че има проявен инвестиционен интерес към централата. Ние, също така, имаме всички разрешителни и всички лицензии, които се изискват от ЕК. На този фон внушенията за разломи, за сеизмична опасност са несериозни. Нали не допускаме, че е възможно през всичките тези години и Китай, и Германия, и Франция, и „Росатом“ да са проявявали интерес към този проект,  ако имаше такива реални съмнения? За да видим какъв е проекта, нека всички депутати да гласуват за сваляне на мораториума, въпреки че това не е точния термин. Да видим кой ще прояви инвестиционен интерес. Да видим гаранциите и тогава да кажем: „Да, това е нужния на България проект или не, този проект засяга националната ни сигурност“.  Но при положение, че проекта, пак казвам, е лицензиран, аз не виждам защо трябва да имаме притеснения преди да сме видели условията на евентуалните инвеститори“.

Румен Петков коментира и тезите, че България ще има проблем със съхраняването на отработеното ядрено гориво и страната ни ще натрупа 20 милиона лева задължения по изграждането на централата. „Две неща са грозна манипулация. Първото е, че правителството и България ще се ангажира с 20 милиарда разход по строежа на централата. Второто са спекулациите по темата къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво. Този въпрос е отправен от ЕК към 20 европейски държави, не само към нас. А и ние никога не сме имали проблем със съхраняването на това гориво. Имало е периоди, в които то е било връщано в Русия и след това е доставяно в сух вид тук. Германия има специална технология за контейнери, в които се съхранява такъв тип отпадъчен продукт от работата на ядрената централа. В момента, в затворените четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ има възможност да бъдат съхранявани такъв тип контейнери. Така че да се правят спекулации и да се плашат хората е непочтено и грозно“.

Председателят на АБВ защити и изграждането на газопровода „Южен поток“. „Нали разбирате, че не е нормално канцлера на Германия да се изправи и да каже „Ние на „Северен поток“ гледаме като на икономически проект. А ние на „Южен поток“ като на какво гледаме? Защо ни внушават, че този газопровод е зависимост? Ако е имало корупционни практики, да се дадат сигналите на прокуратурата. Но не може ЕС да има двойствени оценки за едно и също събитие, защото това насажда евроскептицизъм и недоверие в Европа и нейните институции“.

По време на разговора Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с организирания от АБВ митинг в подкрепа на големите енергийни проекти на България. „Не става дума за протести и контрапротести. Има митинг в подкрепа на АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, който ще се проведе в 18:00 ч. пред сградата на правителството. Т.е. това, което организираме е митинг „за“ двата големи енергийни проекта на България“.

 

Назад

Top