Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на „Младост“. Това има обратен ефект

Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на столичния квартал „Младост“. Това заяви в ефира на БТВ членът на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков. Според него показността на акцията е преминала границата на обществено търпение и вече компрометира действията на правоохранителните органи в публичното пространство. „Когато се мине една граница ефекта е обратен. Не знам дали прави впечатление, но в социалните мрежи жената започва да се героизира. Тя вече е жертвата. И наистина, не може за две дами, които сумарно надали имат 90 кг. общо, заради тях да изкараш две дузини полицаи, да изкараш жени с маски. Не се прави така. И когато от АБВ предупреждавахме, че по този начин направена антикорупционната комисия, с такива правомощия, няма да изпълнява качествено функциите си. Защото ние от АБВ направихме дискусия с участието на адвокати, юристи, на академичната мисъл на България и проблемите се чуха много ясно. За това пак казвам, подобни преигравания ще доведат до обратен ефект в обществото“.

„Тази акция е направена на принципа „да попаднеш в медиите“. Да видят хората, че имаме маски за полицията, че имаме стройни жени, които са с маски. И за това две жени да ги държиш два часа „диван чапраз“ пред Спортната палата да ги види цяла България. При това да натовариш движението в района, да изнервиш пътникопотока…..По този начин ние дискредитираме борбата с корупцията, с престъпността като цяло. И когато създаваме такива явления като тази антикорупционна комисия, на мен ми е много интересно как ще се чувстват днешните управляващи, когато вече не са управляващи и ги посрещнат пред Спортната палата в София и ги държат така 3-4 часа на показ“, посочи той.

Според Петков начинът, по който е проведена акцията срещу кмета на квартал „Младост“ може да изправи страната ни пред дело в Съда по правата на човека в Страсбург, където страната ни вероятно ще бъде осъдена, независимо от това дали вината на Десислава Иванчева бъде доказана и дали тя ще бъде осъдена по повдигнатите й обвинения за искане и вземане на подкуп. „Битката с корупцията е от жизнена необходимост за България, но този гяволък с тази акция ще го плащаме всички. За това още днес трябва да бъдат извадени, и то с големи букви, имената на тези, които са я разпоредили и да знаем, че благодарение на тях всички ние ще платим едни пари на тази жена, заради начина, по който се отнесоха с нея, дори и тя да бъде осъдена“.

Петков бе призован за коментар и по отношение на кандидатурата на Ивайло Калфин за ръководител на ОЛАФ, която среща изключително сериозна подкрепа от членовете на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент. „Това е въпрос на позиция, която трябва да заеме правителството ни. И ако ГЕРБ не подкрепят г-н Калфин, това ще бъде национално предателство. Защото България в момента има огромен шанс един достоен и уважаван политик, един авторитет и изключително честен човек, с изключителна подготовка и като финансист, и като международник,  да заеме тази позиция“.

Назад

Top