Румен Петков: България може да стане европейски лидер по възстановяването на добрите икономически отношения със страните от Арабския свят

България може да стане европейски лидер по възстановяването на добрите икономически отношения със страните от Арабския свят. Това заяви в ефира на телевизия „Европа“ председателят на АБВ Румен Петков, който преди дни посети Ливан и проведе среща с министър-председателя на арабската държава Саад Харири. „Посещението ми в Ливан е част от цялостния стремеж на ПП АБВ за възстановяване на отношенията на България с Арабския свят. Впечатлен съм от отношението на премиера Харири към нашата страна и изобщо на отговорните фактори в тази държава, една немалка част от които са завършили своето образование у нас. Много се надявам, че тяхното приятелство с нашата държава и премиера Борисов ще даде положителен резултат. През ноември ние от Алтернатива за българско възраждане ще направим един голям икономически форум България – Ливан, който да даде положителен тласък на отношенията между нашите две държави. Защото,  ние ако сега не се върнем като присъствие в държавите от Арабския свят ще изгубим и последния шанс да използваме този ресурс, който държавата ни е инвестирала в подготовката на хиляди студенти от тези страни. Няколко хиляди са само ливанските студенти завършили в наши университети. Тези хора обичат България и искат страната ни да присъства там. Защото ние сме построили при тях енергосистеми, детски и здравни заведения и сме подготвяли кадри, които да работят в тези места. И ако България има волята да надскочи дребните проблеми, които имаме тук, ние можем да станем лидер в Европа по процесите на връщане на ползотворните ни взаимоотношения с Арабския свят“, посочи той.

В страни от темата Румен Петков бе призован за коментар и по отношение на бъдещето на АЕЦ „Белене“ и поредните финансови санкции, които страната ни търпи заради прекратяването на проекта и то на фона на подготвяното поредно увеличени на  цените на енергоносителите. „Считам, че част от обществото няма да може да понесе този пореден ценови удар. Не знам защо парламента бяга от дискусията за ценообразуването в енергетиката ни. Да не говорим за присъдата, която БСП или Драгомир Стойнев причиниха на България със спирането на АЕЦ „Белене“ от около 80 милиона лева. Не знам дали си даваме сметка за безумието на управниците ни, какви социални ефекти води след себе си?  За това ние от АБВ настояваме този път  прокуратурата да потърси персонална отговорност, включително от министъра и шефа на НЕК тогава. Защото се случи така, че  вместо сега да имаме един работещ реактор и  един пред стартиране, нас продължават да ни съдят. За това пак казвам, че ние от АБВ настояваме правителството и Народното събрание да продължат стъпките, които бяха начертани за „АЕЦ „Белене“, за да имаме и енергийна сигурност и да продължим да бъдем стратегически енергиен източник в региона“.

Назад

Top