Румен Петков: България може и трябва да защитава националните си интереси. Страната ни трябва да лидира процеса в Западните Балкани

България трябва да съумява да защити интересите си в обединена Европа. Страната ни трябва да лидира процеса в Западните Балкани, да продължи да търси активния диалог между Европейския съюз и Турция, да направи всичко възможно да възстанови и комуникацията на ЕС с Русия. Това заяви в ефира на „България он еър“ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. „По този начин ще се нормализират отношенията, а от това има полза цяла Европа. Много се надявам премиера Борисов да възстанови диалога си с руските институции през призмата на председателството ни. Много е важно нашето правителство, което и да е то, да не допусне въпросът за развитието на Западните Балкани да си отмре с българското председателство", заяви той и посочи, че има една част от европейските политици, която като цяло неглижира темата със Западните Балкани.
Петков коментира и темата с двойствените стандарти при производството на хранителни продукти за страните от Западна и Източна Европа. По думите му същите правила се прилагат и по отношение на политиките, провеждани от сочените за държави фаворити на Стария континент, което силно уврежда демократичните устои на обединена Европа. „Когато има компания, която е спекулирала по най-грозен начин с това кой, къде се е родил, тогава трябва да има търговски санкции, забрана за лидерите на компанията да влизат в Европа. Трябва да е ясно, че ако Европа не сложи край на двойните си стандарти във всяко едно отношение, ще продължаваме да се чудим защо отношенията между Сърбия и Косово са такива, защо на едно място референдума се признава, а на друго място изобщо не се прави референдум. Т.е. двойният стандарт е израз на политическа низост и не е много редно той да е във визитната картичка на ЕС. Когато ти обслужваш корпоративни интереси, това те злепоставя в очите на собственото ти, на европейското общество. И за това вече не се говори за европейска ценностна система или европейски ценностен избор. Не се говори в Европа, не говоря само за България. За това на Стария континент вече виждаме изборни резултати, които смущават всички. Виждаме, че традиционните партии във Франция, в Австрия и в редица други страни, макар и все още да не са част единствено от миналото, то поне липсват в настоящия момент. И това е част от тази демотивация, която вече граничи с деморализация на европейското общество“, заяви той.

 

Назад

Top