Румен Петков: Близо 1300 души ще останат без работа ако бъде отнет лицензът на военния завод „Дунарит”

 

Близо 1300 души ще останат без работа ако бъде отнет лицензът на военния завод „Дунарит”. Това заяви членът на ИБ на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Русе, на която присъстваха и областният лидер на Алтернатива за българско възраждане адв. Венцислав Великов и зам.-областният председател на партията Донка Димитрова. 

Според Петков през последните две години се правят няколко опита за ликвидиране на дружеството. В тази връзка той изрази недоумението си от факта, че се посяга на ефективно работещо предприятие и то с формален повод, че е повдигнато обвинение срещу един от членовете на Съвета на директорите му. „За миналата 2016 година „Дунарит“ е отчел в Търговския регистър печалба 29 милиона лева“, посочи членът на ИБ на АБВ.

Според фактологията на 4 август МВР е изпратило писмо до изпълнителния директор на „Дунарит” АД - Кръстю Кръстев. В текста на документа се съдържа уведомление, че предстои да се вземе решение за отнемане на лицензите на дружеството за производство, търговия и транспорт.

„На практика, в момента са застрашени и вече сключени от дружеството договори за над 95 милиона лева“, заяви още Петков. Той бе категоричен, че в случая атаката е и към целия сектор на военно-промишления комплекс в страната. Подобни процедури са започнати и за други подразделения на сектора в България.

„От 25-и насам текат едни действия на Междуведомствената комисия, която се занимава с тези дейности, свързани с отнемане на международните лицензи на компанията „Емко”. Впоследствие, действия на Специализираната прокуратура, които нямат обяснение, довеждат до началото на вземане на решения по отнемане на лиценза на две компании - „Емко” и „Дунарит”,“ допълни Румен Петков. По думите му ако двете компании бъдат ударени, това ще рефлектира изключително негативно и върху „Кинтекс“, на който те са основни партньори.

 Становището на Петков допълни и Венцислав Великов. „Необяснимо е защо всичко това се случва точно сега и точно по този начин. Според мен, като юрист, обвинението на член на борда на фирмата не би следвало да бъде свързано с процедура по отнемане на лиценза. И всичко това се прави, когато съдебната система е във ваканция, липсва парламентарен контрол, а и главният прокурор е в отпуск“.

 

 

 

Назад

Top