Румен Петков и Георги Първанов: Името Илинденска Македония е най-провокативния към България вариант. Това е нещо, което не бива да подминаваме мълчаливо.

Името Илинденска Македония е най-провокативния към България вариант. Това е нещо, което не бива да подминаваме мълчаливо. Това становище изразиха по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков и основателят на партията и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Двамата посочиха, че Алтернатива за българско възраждане вече е отправила писмо по въпроса към мултидисциплинарната комисия по Договора за добросъседство с Република Македония.

Тиражираното по медиите от македонския министър-председател и според него приемливо бъдещо име на Македония, а именно Илинденска Македония, от гледна точка на нашия анализ погазва българския национален интерес и е неприемливо. По две причини. Първо, в изявленията си през последните две години представителите на македонската държавност много методично насаждат разбирането, че има Илинденско въстание 1903 година и 1944 година. В същото време българската академична общност десетилетия наред говори за Илинденско-Преображенско въстание, което е с много пряка роля за борбата за освобождение и независимост на нашата страна. Второ, в споменаваните от македонския министър-председател и представителите на македонския парламент националности, които са участвали в тези въстания, се посочват седем националности, но българската не. Т.е. македонските власти днес са склонни като че ли да се откажат от великомакедонското съществуване хилядолетия наред и да се концентрират върху илинденските събития. От друга страна обаче, неглижирането на българското участие на Илинденско-Преображенското въстание е пряко посегателство срещу нашата история. Това са неща, които не бива да бъдат подминавани мълчаливо“, посочи Румен Петков. По думите му АБВ ще предостави писмото си до мултидисциплинарната комисия и на БАН, където специалисти от години проучват историческите факти около събитията през 1903 година.

Думите на Петков допълни и основателят на АБВ Георги Първанов, който посочи, че АБВ има готовност да организира широка експертна дискусия по темата за новото име на Македония. „Не бихме искали така тихомълком България да се съгласи и да направи най-големия компромис в най-новата си история по националната тема. Низ от компромиси е българската политика по македонския въпрос. Признаването на македонската държава е компромис. Осъзнат, разумен компромис, който аз приемам. Този компромис, пред който сме изправени  сега обаче не е приемлив. Защото като ни вземат и историята, тогава какво? Имаме някакви приятелски отношения, които не знам какво означават. От всички имена, които се спрягаха в публичното пространство, изтекли от преговорите между Гърция и Македония, за нас относително приемливи са Вардарска и Нова Македония. Всичко друго като „Горна“, „Северна“ вече напряга България. Но от всички имена, които сме чули и са коментирани, без съмнение най-провокативното е Илинденска Македония“.

Назад

Top