Румен Петков: Икономическата комисия към парламента трябва да извика на изслушване министъра на икономиката и ръководителите на заводите от военнопромишления комплекс във връзка с кризата в сектора

Икономическата комисия към парламента трябва да извика на изслушване министъра на икономиката и ръководителите на предприятията от военнопромишления комплекс във връзка с кризата в сектора. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Според него през последните няколко години сме свидетели на целенасочени усилия за съсипване на този икономически отрасъл в България, а случаят с отнетия лиценз на „ЕМКО“ може да доведе до фалит държавната фирма „Кинтекс“, която е под заплаха да попадне и в забранителен списък за износ към държави като Индия, които заради ситуацията у нас не могат да получат заявената си и одобрена лично от тях продукция. „В момента министърът на икономиката и „Кинтекс“ твърдят, че „ЕМКО“ са неизрядни доставчици на „Кинтекс“. Има три приемо-предавателни протокола от август, с които цялата продукция, която трябва да бъде произведена от „ЕМКО“ и предоставена на „Кинтекс“, е предоставена и приета от представител на „Кинтекс“. И в приемо-предавателните протоколи, и в констативния протокол много ясно е казано, че тази стока е приета, за да бъде изнесена. Междувременно, тази седмица, кораб, който е изпратен от индийска страна по договора на „Кинтекс“ с индийското министерство на отбраната, се държи четири дни на пристанището в Бургас и накрая е изпроводен по живо по здраво празен. И производството на „ЕМКО“, собственост на „Кинтекс“, остава в складовете на „Деспред“ край Бургас.

Според Петков въпросните складове не са пригодени за продължително съхраняване на такъв вид продукция. А самият й престой може да представлява опасност за целия регион, особено предвид и близостта на нефтопреработвателния завод. „Кой ще охранява тази стока? Кой носи отговорност за нея? Представете си, че утре мине някой и си хвърли фаса там. Трябва да си дадем сметка, че ако това се случи, си заминават складовете, рафинерията, Бургас и всичко наоколо. Щетите ще бъдат невероятни!“, посочи той и допълни, че отговорност за сложната ситуация носят директно  ръководството на „Кинтекс“ и министъра на икономиката.

В заключение Румен Петков заяви, че отговорност за случващото се в сектора носи и самият министър-председател, който би следвало да е запознат със случващото се с ВПК. Членът на ИБ на АБВ призова и за оставката на икономическия министър Емил Караниколов. „За да защити интересите си в случая, държавата трябва да изгони това явление министъра на икономиката. Той е съучастник в съсипването на държавната фирма „Кинтекс“. За да запази себе си, държавата трябва, образно казано, да хигиенизира своите структури“.

Думите на Петков допълни и председателят на АБВ Константин Проданов. „Продължават опитите с активно участие или бездействие от страна на държавата да бъде съсипан военнопромишления ни комплекс. Както на държавните, така и на частните предприятия в него. Първоначално ударът беше насочен директно срещу две частни предприятия - „Дунарит“ и „ЕМКО“. Там не се получи, а с последните ходове от близките няколко дни се заплашва с унищожение и държавното предприятие „Кинтекс“. В случая се действа по почина: „Аз ще изгоря къщата си, за да изгори и на съседа плевнята“. Точно това се получава в момента. Съсипва се държавното предприятие „Кинтекс“, за да бъде ударено частното „ЕМКО“, което вероятно не е в правилните ръце“.

Назад

Top