Румен Петков: Извънредното заседание на парламента е връх на популизма и еманация на неподготвеността

Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че днешното извънредно заседание на парламента по казуса за срива на Търговския регистър е връх на популизма, еманация на неподготвеността и ярко доказателство за безотговорността на народното представителство и неспособността му да формира политики и да контролира процеси. На пресконференция той припомни, че ПП АБВ призова за оставката на изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова и я получи. „Това не е успех на АБВ, това е успех на институционалното носене на отговорност и принос на АБВ по този случай“, посочи Петков. Той припомни също, че партията още преди месеци ясно заяви, че има проблеми със законовите промени, които карат неправителствените организации да се вписват в Агенцията. Това от своя страна ще затормози Агенцията и ще направи невъзможна оперативната й работа. Нито един народен представител не реагира, а това вече е факт, каза още председателят на АБВ. Петков каза още, че фирмата, която се занимава с техническата поддръжка на регистъра - „Лирекс“, има оперативни проблеми, работи с намален кадрови капацитет, но на този факт също не е обърнато внимание от страна на Агенцията по вписванията. „Новоназначеният директор на Агенцията е със зашеметяваща неколкомесечна биография на ръководител в Министерството на спорта, в Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия и сега оглавява такъв ключов сектор. Изводът на АБВ е, че назначението на Габриела Козарева не вещае нищо добро за Агенцията от гледна точка на нейната неподготвеност за такова изключително тежко звено“. Петков изрази смущение от факта, че в деловодството на Народното събрание няма внесено  нито едно решение, свързано с дискусията по Агенцията. Това показва неподготвеност и неспособност на народното представителство, в това число, и на инициаторите на извънредното заседание от БСП.

Експертна оценка няма нито по катастрофата в Агенцията по вписванията, нито по катастрофата с фалита застрахователната компания „Олимпик“. И след като нямаме оценка на причините, няма как да вземем решение за перспективата, коментира Румен Петков.

Председателят на ПП АБВ определи случая с „Олимпик“ като провал на министъра на финансите Владислав Горанов и провал на парламента заради демонстрацията на безгрижие по въпрос, който засяга повече от 200 000 български граждани. „Комисията за финансов надзор излъчва противоречива информация за начина на обезщетяване. Но голямата драма всъщност е, че в Закона за КФН има Консултативен съвет по финансова стабилност, в който влизат министърът на  финансите, председателят на КФН и управителят на БНБ. Консултативният съвет така и не се събра. Днешното заседание на НС е неподготвено, няма да донесе нищо. ГЕРБ и БСП ще се замерят с квалификации кой виновен и кой най-виновен. Заседанието показва институционална нищета и неспособността на народното представителство да контролира въпроса“, каза още Румен Петков.

Назад

Top