Румен Петков: МВР се нуждае от мерки за набиране на кадри, преподготовка на служителите и взаимодействие с обществото

Не зная дали е имало договорка между БСП и ГЕРБ, но при всички случаи вота на недоверие беше внесен в много неподходящ момент, защото вътрешният министър на практика си отиваше. Това заяви в ефира на „България он еър“ председателят на АБВ Румен Петков. Той бе категоричен, че мотивите на вота са били неиздържани, непълни и поднесени от хора, които също са имали възможността да вземат мерки за гарантиране на сигурността на България, но не са ги предприели, когато са имали тази възможност. „Проблем бяха размитите аргументи на този вот - от състоянието на БА, през кризисни моменти, та до проблеми на вътрешната сигурност и обществения ред. Накрая липсата на качествените аргументи се видя при липсата на дебат. Всъщност този вот показва, че деменционните процеси вътре в ръководството на БСП вземат застрашителни размери. Не може преди три години да си имал министър на отбраната, на вътрешните работи, министър на финансите и днес да си смаян от факта, че армията ни е въоръжена с танкове Т-72 и да питаш как е възможно това. Е преди три години ти като беше на власт какво направи за да разрешиш този проблем? Второ, казват социалистите, че заплатите в армията са ниски. Е като имахте година и половина управление, защо не ги вдигнахте? Освен това, в този вот на недоверие няма и една дума за контрабандата. Няма и дума за удара върху военнопромишления ни комплекс, който министърът на икономиката нанесе. В общи линии се говориха едни общи приказки. Да се атакува по този начин, на безпринципна основа - това злепоставя като цяло институцията Народно събрание“, заяви Петков. По думите му в МВР, например, има четири неотложни мерки, които държавата трябва да предприеме незабавно, ако иска да подобри работата на вътрешното ведомство и то наистина да е в полза на обществото.

Първата мярка е свързана с преодоляване на недокомплекта, защото 3500 души е много. Второ, трябва да се създаде много добре обмислена и приложена система за преподготовка на кадрите. На трето място трябва да се мотивира обществото да съдейства на правоохранителната ни система. Първата стъпка в това отношение е закриване на така наречената Комисия по досиетата. Трябва да се създаде в обществото увереност, че когато то съдейства на правоохранителната система, то помага на себе си“.

Встрани от темата Петков коментира и енергийните приоритети на България. „Нашият интерес е да построим втора ядрена централа, която да ни направи членки на ядрения клуб на Европа за следващите 60-70 години. Нашият интерес е пряка доставка на руски газ, а не да го купуваме през Турция. А ако бяхме построили „Южен поток“ ние до сега щяхме да сме усвоили над 2.5 млрд. лева само от транзитните такси“, посочи той.

В заключение председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на критиките на президента Румен Радев към европредседателството на България. „Един президент не бива да се държи по този начин. Още повече, че ние наистина имаме основания да кажем, че председателството ни беше успешно. Казвам това като човек, който е критикувал най-свирепо правителството. Но сега, да се стига до там, че да плюем по всички, само защото някой не ни харесва или сме му сърдити… Не се прави така. Държавният образ, държавната тежест на България не се гради чрез война между институциите“.

„По този повод ще дам пример с това, че ние от АБВ реагирахме много остро, когато на срещата на върха в София участваха 6-7 президенти, но нашият държавен глава не беше поканен от българското правителство. За съжаление по този казус никой и в Народното събрание не си отвори устата. Всички мълчаха, в това число и самият президент не постави въпроса. Аз, разбира се, не мога да говоря от името на президента Радев, но вчерашното му изявление беше остро критично и то го поставя под въпрос като стожер, глава на нацията, като човек, който има пряко отношение към формирането на външната ни политика и взаимоотношенията ни с партньорите. Нещо повече - ако забелязвате в по-голямата част от неговите делегации, по време на срещите му с други държавни глави, не участват наши министри. Това е грешка преди всичко на правителството, но е негова задача, когато си подготвяш такива срещи, да ги направиш така, че там България да присъства с представители на всичките си институции, за да изглежда в очите на нашите партньори солидно и предсказуемо“. 

Назад

Top