Румен Петков: Отказът на Борисов и Захариева да се срещнат с президента на Македония е слаб ход

Името „Северна Македония“ може да означава териториални претенции към нас

Отказът на Борисов и Захариева да се срещнат с президента на Македония е слаб ход. Слаб ход е и че България не участва в разговорите за името на Македония. Като държава блестим с отсъствието си в тези преговори. Нас просто ни няма. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на АБВ Румен Петков. „Слаб ход е, защото имаме активни взаимоотношения между нашия министър-председател и министър-председателя на Македония, а отказът да се срещне с президента на западната ни съседка ни поставя в деликатна позиция, меко казано. За съжаление, ние от АБВ сме единствените, които много остро реагирахме на идеята за "Илинденска Македония", защото това е посегателство върху българската история. Всъщност ние реагираме и сега против името „Северна Македония“. Защото, кое е Северна Македония? Това е Пиринска Македония. И това не прави впечатление на българските институции, на парламента. Това е потенциална териториална претенция към нас", посочи той и припомни, че интердисциплинарната комисия, създадена между България и Македония все още няма официално представителство.

Петков бе призован за отношение по действията на вътрешния министър Валентин Радев и решението му да отстрани цялото ръководство на МВР за Област София заради случая в Ботевград. "Много грозна постъпка от страна на вътрешния министър, защото си изми ръцете с тях. Той обяви, че ще се направи проверка и тогава ще се предприемат мерки. Е, има ли такава проверка? Има ли резултат от такава проверка? Тя трябва да констатира едно - че в Ботевград имаме повече от 40 процента недокомплект. Не е виновен областният директор, виновен е министърът, защото министърът движи процедурата по назначаването. Освен това - имаш национален щаб по издирването на двамата, които си тръгнаха, а не избягаха от затвора. Кой е ръководителят на този национален щаб? Да не би да беше директорът на МВР за София-област? Всъщност като говорим за тези събития в Ботевград трябва да сме наясно, че там е територия, считана от престъпния контингент за свободна от полиция. Така че постъпката на вътрешния министър е отвратителна и е част от деморализацията на полицията, която вижда, че личния й състав става политическа бърсалка“.

Във връзка с темата Петков коментира и осигуряването на законова възможност общините да си наемат частна охрана. „Това е поредната стъпка на бягството на държавата от нейните конституционни задължения, демонстрация на неспособността на държавата да защити гражданите и тяхното имущество. Не случайно Законът за частната охранителна дейност бе атакуван и от президента, и от главния прокурор пред Конституционния съд“.

В заключение председателят на АБВ отговори и на въпрос, свързан с предложението на левицата за вот на недоверие по тема „Сигурност“. „Провалът на вътрешния министър предполага оставката му. БСП до този момент изобщо не са коментирали оставката на Валентин Радев. Дори напротив, те излязоха с декларация, която е направо смехотворна. В нея има апел към МВР да работи“.

„Много е грозно да ползваш като мотив за вота на недоверие падналия хеликоптер и загиналите момчета. Това е грозна политическа спекулация, която съм сигурен, че обществото ще оцени по достойнство“.

 

Назад

Top