Румен Петков: Отнемането на лиценза на „ЕМКО“ е удар срещу военнопромишления комплекс у нас

Отнемането на лиценза на "ЕМКО" е удар срещу военнопромишления комплекс в България. Това заяви по време на пресконференция членът на ИБ на АБВ Румен Петков. По думите му всяко правителство на ГЕРБ прави опити да удари ВПК, а тази целенасочена атака може да срине и „Кинтекс“. „Ако външнотърговският лиценз на оръжейна фирма „ЕМКО“ не бъде върнат, ще спре работа и ВМЗ-Сопот, тъй като тяхното производство, както и на „Аркус“, зависи от доставките на „гориво“ – барути, които се използват за производството на снаряди и се внасят от Сърбия. Единственият им лицензиран доставчик за нашата страна е фирма „ЕМКО“", посочи той.

Петков изтъкна, че министърът на икономиката не знае по същество с какви мотиви служба КОС в МВР е поискала отнемането на лиценза на оръжейната фирма в Трявна. Той цитира негови думи, че „на склад се държат барут и други неща“ и допълни, че министърът даже не е проявил интерес към факта, че несериозните обвинения към фирмата в Трявна са отстранени. Според него работещите са излезли да защитят хляба си, защото са убедени, че предприятията им отговарят на всички изисквания.

„Фирма „ЕМКО“ работи по много голям международен договор и изпълнението му зависи от плащанията на чуждестранния партньор - произведената продукция се изнася веднага след превеждане на средствата“, заяви по този повод членът на ИБ на АБВ.

Според Румен Петков вината за създалата се ситуация в сектора е и на премиера Бойко Борисов. “Ако иска да докаже, че няма нищо общо с безумията на вътрешния и икономическия си министър, да ги уволни веднага. Необяснимо е и мълчанието на парламентарно представените политически сили и още повече, трябва да се обърне внимание и на факта, че това се случва във време на парламентарна ваканция, и когато главният прокурор и институциите са в отпускарски период. На практика всяко правителство на ГЕРБ прави опити да удари ВПК. Преди две години беше подходено по същия начин с отнемането на лиценза на "Дунарит", сега се подхожда по още по-брутален начин“.

 В подкрепа на тезата си Петков посочи още, че на заседание на Междуведомствения съвет по отбранителната промишленост на 25 юли е обсъждано отнемането на лиценза на "ЕМКО" и "Дунарит". След седмица, на друго заседание, на което не са присъствали министърът на отбраната Красимир Каракачанов и секретарят на Междуведомствения съвет ген.  Аню Ангелов, в Министерството на икономиката е легализирано решението за отнемането на лицензите за външна търговия на "ЕМКО" и за вътрешна търговия, производство и транспорт на "ЕМКО" и на "Дунарит". "След остра реакция от страна на ПП АБВ вътрешните лицензи са върнати“, обясно той.

 

Назад

Top